'Er staan geen appartementen leeg in Berkenstede.'
'Er staan geen appartementen leeg in Berkenstede.' Foto: Trudy Kroese

Berkenstede blijft gewoon open

DIEMEN - Verzorgingshuizen De Diem en Berkenstede zullen ook in de toekomst gewoon open blijven, maar er staan wel veranderingen op stapel: door de nieuwe regels voor mensen die lichtere vormen van zorg nodig hebben en door veranderingen in de organisatie.

Senioren in Diemen maken zich zorgen over een aantal ontwikkelingen in de zorgcentra, zo was te horen tijdens het politieke debat, georganiseerd door de ouderenbonden PCOB, ANBO en Stichting Welzijn Diemen vorige week. Zijn er inderdaad twee torens van Berkenstede al gesloten en zijn mensen uit De Diem en Berkenstede gedwongen te verhuizen? We vroegen het Hannie van Schutterhoef, directeur voor Cordaan van De Diem en Berkenstede.

In verpleeghuis De Diem worden mensen opgenomen die langdurig zwaardere vormen van zorg nodig hebben, comapatënten en beademingspatiënten. Daar verandert door de nieuwe regels niets in. Berkenstede is een gecombineerd verpleeghuis en verzorgingshuis. Voor de 85 appartementen van het verzorgingshuis, die speciaal bestemd waren voor mensen met lichtere zorgindicaties, wordt voor de toekomst een nieuwe bestemming ontwikkeld. Voor de mensen die er nu al wonen, verandert er niets. "In het verpleeghuis van Berkenstede worden patiënten opgenomen die revalideren na een operatie of een hersenbloeding", vertelt Van Schutterhoef. "Voor die laatste vorm van specialistische zorg hebben wij een contract met zorgverzekeraar Achmea en die eist uit kwaliteitsoverwegingen dat wij een minimumaantal patiënten per jaar verplegen. Om dat te bereiken, hebben we ervoor gekozen al deze patiënten in één centrum in Diemen op te vangen en Berkenstede leent zich daarvoor het best. Om dat mogelijk te maken hebben we drie mensen gevraagd te verhuizen van Berkenstede naar De Diem. Het is mogelijk dat in de toekomst ook de coma- en beademingspatiënten in Berkenstede zullen worden verpleegd. Ook dan zullen we mensen moeten vragen te verhuizen, maar we zetten erop in dat mensen, als zij dat willen natuurlijk, in Diemen kunnen blijven."

Er veranderen dus wel dingen in Diemen, maar uiteindelijk zullen wel alle vormen van zorg binnen Diemen beschikbaar blijven. Hoe zit het nu met die leegstaande torens? "Er staan geen appartementen leeg. Wel merken we dat er nauwelijks nog wachtlijsten zijn. Deze appartementen zijn bestemd voor mensen met een lage zorgindicatie en dat is de groep die we volgens de huidige regels niet meer mogen opnemen", aldus Van Schutterhoef. "Wij zijn wel van plan een aantal van deze appartementen rechtstreeks of via woonstichting De Key te gaan verhuren, waarbij mensen gebruik kunnen maken van de alarmering en zorg van Cordaan als dat nodig is. Er zijn nog veel zaken die wij daarvoor moeten regelen; wij zijn als zorginstelling immers geen verhuurder." Een eerste stap is het huisnummerbesluit van de gemeente: om de appartementen te verhuren moesten de woningen een eigen huisnummer krijgen.

Daarnaast onderzoekt Cordaan of het mogelijk is een aantal appartementen geschikt te maken voor mensen die klaar zijn met het revalidatieprogramma en moeten wachten tot hun eigen huis is aangepast. "Het is nog onzeker of dat kan, omdat het niet duidelijk is of deze mensen wel een verblijfzorgindicatie krijgen en zo onder de AWBZ vallen. Zo niet, dan betekent dat dubbele woonlasten voor deze mensen als ze hier in een appartement gaan wonen."


Een derde optie is nog het faciliteren van nieuwe woonvormen voor senioren, waar ondere andere PCOB Diemen al met Van Schutterhoef over heeft gesproken. "Cordaan staat graag open voor ideeën waarbij de zorg samen geregeld wordt als dat nodig is."

Er zijn verschillende nieuwe bestemmingen voor de appartementen mogelijk