Bewoner Abdullah en teammanager Cecilia Petit van HVO Querido hopen op meer contact met de buurt.
Bewoner Abdullah en teammanager Cecilia Petit van HVO Querido hopen op meer contact met de buurt. Foto: Trudy Kroese

Samen activiteiten ondernemen

DIEMEN - In Diemen begeleidt HVO Querido mensen met een chronische psychiatrische aandoening. Zij willen graag meer samen doen met buurtbewoners. In wijkcentrum het Kruidvat wordt daar al aan gewerkt en binnenkort is er een uitje met Serve the City Diemen naar het Tropenmuseum, georganiseerd samen met Abdullah die in een huis van HVO Querido woont.

door Ingrid van Vlijmen

HVO Querido biedt in Diemen voor ongeveer zestig mensen beschermd wonen in groepswoningen. Circa tien personen wonen zelfstandig met begeleiding. De cliënten krijgen, waar nodig, hulp bij het omgaan met hun psychiatrische klachten en andere psychische en sociale problemen, hun dagbesteding, financiën, medicijngebruik en het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. "Dat laatste is enorm belangrijk voor onze cliënten", vertelt Cecilia Petit, teammanager voor Diemen van HVO Querido. "Wij hebben gemerkt dat zij zich beter voelen en beter functioneren als zij steun krijgen uit hun eigen netwerk van bekenden dan louter van betaalde professionals. We werken ontwikkelingsgericht, dat betekent dat we proberen de bewoners weer zoveel mogelijk zelfstandig te laten wonen. In hoeverre dat kan, is voor iedereen verschillend." Vanaf 1 januari 2015 moet de gemeente voor een deel van de cliënten gaan bepalen welke zorg er nodig is als die zorg van de AWBZ wordt overgeheveld naar de WMO. "Het risico bestaat dat cliënten een terugval krijgen als zij te weinig begeleiding krijgen als het een tijdje beter met ze gaat, maar ik heb er vertrouwen in dat het in Diemen goed zal gaan."

HVO Querido ziet zich ook geconfronteerd met de nodige bezuinigingen en vanuit het Rijk wordt verwacht dat mensen die lichtere vormen van zorg nodig hebben langer zelfstandig blijven wonen en meer een beroep doen op hun netwerk en vrijwilligers voor hulp. "Wij zijn al erg bezig om juist die netwerken van onze bewoners stevig te maken. Dus dit is voor ons niet nieuw. Ik vrees dat er uit deze maatregel minder winst te behalen valt dan men verwacht", vertelt Cecilia. "Onze bewoners willen graag zelf ook dingen doen en dat hoeft niet alleen binnen HVO Querido te zijn. Zo is wijkcentrum 't Kruidvat van Stichting Welzijn Diemen een plek waar onze bewoners samen met andere buurtbewoners aan allerlei activiteiten kunnen deelnemen en ook zelf activiteiten kunnen organiseren en begeleiden. Waarom ook niet, het is goed om de talenten van onze cliënten te benutten. Een aantal van hen gaat bijvoorbeeld ook klusjes doen in het Kruidvat."

Abdullah woont nu een jaar of twee in een huis van HVO Querido in Diemen. Hij heeft al een wandelclub opgezet en organiseert met StC Diemen volgende week het bezoek aan het Tropenmuseum. "Het mooie is dat we elkaar kunnen helpen. Er zijn genoeg enthousiaste bewoners die iets voor de buurt willen doen. Als je eerst maar contact hebt met buurtbewoners, dan komen de activiteiten vanzelf."

Cecilia begrijpt dat er soms wel een drempel is voor buurtbewoners. "Een initiatief als dat van StC Diemen helpt die drempel te overwinnen. We hopen dat Diemenaren die ons willen steunen contact met ons opnemen. Dat kan van alles zijn: een klusje doen, een buddy om samen te wandelen, Engelse les of een creatieve workshop geven, bijvoorbeeld."

'Het mooie is dat we elkaar kunnen helpen'

Cecilia Petit is te bereiken via Cecilia.petit@hvoquerido.nl. Over het project van StC is meer informatie te vinden op www.stcdiemen.nl.