Johan

Het was maandag weer een echte Cruijffdag. 's Middags was het stripboek over de jeugd van Johan Cruijff verkrijgbaar bij Kruidvat. Wie twee actieproducten koopt mag het stripboek gratis meenemen.

's Avonds werd de eerste aflevering uitgezonden van de vierdelige dramaserie 'Johan: logisch is anders' van de VPRO. In de serie worden feiten en fictie gecombineerd. Altijd tricky! Dat waarderen veel Cruijff-aanhangers niet.

Cruijff heeft zijn fiat gegeven aan de publicatie van het stripboek. Het boek is mooi getekend en toont de sfeer van het Betondorp (en het Ajax-stadion) waar Johan Cruijff in de jaren 40 en 50 opgroeide. Het boek stopt op het moment dat de vader van Johan is overleden.

Cruijff wil niets te maken hebben met de televisieserie. In het eerste deel was te zien hoe hij opgroeide in Betondorp, doorbrak bij Ajax en Danny leerde kennen. Mooi was de scène waarin schoonvader Cor Coster het bestuur van Ajax de les las en Cruijff adviseerde om het aangeboden contract niet te tekenen. Later tekende hij een sterk verbeterde overeenkomst. De macht lag vanaf dat moment bij de spelers en niet meer bij de bobo's (die overigens toen nog niet zo werden genoemd).

De kans dat Cruijff heeft gekeken is miniem, maar hij zal weinig moeite hebben gehad met de eerste aflevering. De inhoud van aflevering 2 zal hem minder aanstaan. Dan wordt het beroemde incident in het Duitse Hiltrup weer opgehaald. Enkele dagen voor de WK-finale in 1974 tussen West-Duitsland en Nederland zwom een aantal spelers van Oranje met naakte Duitse dames. Volgens de verhalen was Cruijff een van hen. Het is nooit 100 procent vast komen te staan wat er die avond exact is gebeurd. Danny was kwaad en volgens diverse bronnen hing Cruijff in de dagen voor de WK-finale steeds met Danny aan de telefoon. Cruijff speelde op zondag 7 juli 1974 de belangrijkste voetbalwedstrijd van zijn leven, haalde zijn (uitmuntende) niveau niet en werd geen wereldkampioen.