Wat vindt uw partij van het parkeerbeleid in Diemen en wat zou er de komende vier jaar


anders moeten?

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Negen partijen strijden om de 21 zetels. In de aanloop daarnaar vraagt het DiemerNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Het parkeerbeleid is heel regelmatig onderwerp van discussie in Diemen. Met name de (uitbreiding) van de blauwe zone, de parkeerdruk die ontstaat in andere wijken, het systeem van betaald parkeren en de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein. Ook zijn er klachten over de onduidelijke situatie op sommige plekken.

In het verleden zijn afspraken gemaakt met Delta Lloyd over het parkeerbeleid na de herontwikkeling van het winkelcentrum en het realiseren van de parkeergarage. Dit beleid voorzag in de invoering van betaald parkeren rondom het winkelcentrum, met tarieven vergelijkbaar met die van de parkeergarage. Daarbij koos het gemeentebestuur voor kostendekkende tarieven (dekking van kosten voor administratie, handhaving, apparatuur etc.). Echter, de gemeente zou en moet er ook geen geld aan overhouden zoals wel het geval is in Amsterdam. Het parkeerbeleid zorgt ervoor dat mensen die in het centrum wonen hun auto in de buurt kunnen parkeren, dat mensen die met de auto in het centrum boodschappen willen doen daar de kans voor krijgen en dat automobilisten die de hoge Amsterdamse parkeertarieven willen vermijden, niet langdurig hun auto in Diemen parkeren met alle overlast van dien. Het parkeersysteem is een logisch systeem dat in het algemeen goed functioneert. Afhankelijk van de parkeerdruk moeten de gebieden voor betaald-, vergunning- en blauwparkeren wel regelmatig worden heroverwogen.

De VVD maakt zich er de komende periode sterk voor dat ook in de parkeergarage betaald kan worden per minuut en niet per kwartier of per uur. Verder zal de VVD erop toezien dat de tarieven niet hoger worden dan nodig om de kosten van het parkeerbeleid te dekken. Ook wil de VVD zorgen dat bij herinrichtingen parkeerautomaten zo dicht mogelijk bij de gehandicaptenparkeerplaatsen worden gepositioneerd en gebruiksvriendelijk zijn. Tenslotte ziet de VVD graag dat voor het winkelen het parkeren in de parkeergarage het eerste uur gratis blijft.