Dick Rietveld op de Overdiemerweg, nu nog met zijn karakteristieke rij knotwilgen.
Dick Rietveld op de Overdiemerweg, nu nog met zijn karakteristieke rij knotwilgen.

Overdiemerweg op de schop

DIEMEN - Een deel van de Overdiemerweg achter de elektriciteitscentrale moet op de schop. De dijk moet worden verstevigd en verhoogd. Dat betekent dat vrijwel alle bomen moeten worden gekapt. Tot verdriet van de bewoners van de weg.

door Ingrid van Vlijmen

Aan dit stukje Overdiemerweg aan de Derde Diem staan nu nog aan weerszijden knotwilgen. Het water staat ongeveer even hoog als de dijk, de bomen staan hier en daar met hun wortels in het water. Aan de andere kant ligt wat lager een slootje en daarachter een aangeplant bos. De dijk moet hoger worden om aan de provinciale normen te voldoen. "Deze dijk heeft de hoogste veiligheidsklasse 5", vertelt een woordvoerder van Waternet. "Dat is zo vanwege het economisch risico bij een doorbraak voor de elektriciteitscentrale achter de dijk." Er worden 119 bomen gekapt, 97 komen terug op de Overdiemerweg, 22 op het terrein van Nuon. Op de oever van de Derde Diem komen geen bomen meer terug. "Voor de dijkveiligheid mogen er geen bomen worden geplant boven op de dijk. Er komt een natuurstenen oever, daartussen planten we riet voor een natuurlijk aanzicht. Aan de andere kant wordt de huidige sloot gedempt en verlegd en komt gras en andere begroeiing net als nu."

De bewoners zien de plannen met lede ogen aan. Na overleg met Grontmij is wel tegemoet gekomen aan hun zorgen en wordt de dijk ter hoogte van de huizen een stuk minder hoog. Ook wordt de weg opnieuw bestraat en wordt meteen de oude waterleiding met asbest erin vervangen. De bewoners moeten zelf aanvragen doen voor de andere nutsvoorzieningen, vertellen ze. "Lastig, maar wat erger is: ons dijkje is straks ons dijkje niet meer", zegt bewoner Dick Rietveld. Hij diende met buurman Maasdam een zienswijze in bij de gemeente, die een omgevingsvergunning voor het werk in een deel van het gebied moet verlenen. "Dit was vroeger een monnikenpad; niet alleen de landschappelijke, maar ook de historische waarde wordt door het werk aangetast. Die bomen maken het dijkje en moeten nu weg, alleen maar om het werk makkelijker te maken", meent hij. Volgens hem stroomt het water nooit over de dijk en dat een overstroming een bedreiging zou zijn voor de elektriciteitscentrale, ziet hij niet. "De koppelstations staan op palen van 2,5 meter hoog."

De gemeente zag geen reden om de vergunning te weigeren, maar komt op één punt wel tegemoet aan de bezwaren. Zij wil dat Waternet bij het herplanten bomen gebruikt die groter en dikker zijn, zodat deze er al binnen vijf jaar uitzien als de bomen die er nu staan. Waternet neemt de wens van de gemeente en bewoners over.

De bewoners, die te horen hebben gekregen dat het kappen en het dempen van de sloot half februari zou beginnen, kijken iedere dag uit het raam of het werk al begint. "De stukken en de omgevingsvergunning liggen nog ter inzage bij de gemeente en tot half maart kan er door belanghebbenden bezwaar worden gemaakt", laat de woordvoerder van de gemeente echter weten. "Voordat die termijn verstreken is, zal Waternet niet beginnen met de werkzaamheden", aldus Waternet. Deze zomer zal, als alles volgens planning verloopt, de dijk in ieder geval boomloos zijn. De sloot wordt zodra het kan gedempt en de bomen gekapt en pas na de zomer wordt het werk voortgezet omdat de grond eerst moet stabiliseren. Daarna zal de aanblik van dit stukje Overdiemerweg hoe dan ook ingrijpend veranderd zijn.

'De landschappelijke en historische waarde van de weg worden aangetast'