Deelnemers aan de jeugdcross.
Deelnemers aan de jeugdcross. Foto: Trudy Kroese

DiemerCross trekt meer dan 300 hardlopers

DIEMEN - De derde editie van de DiemerCross heeft ruim driehonderd lopers naar het Diemerbos getrokken. Daarnaast deden er veel kinderen en jonge tieners mee aan de jeugdcross.

Het weer zat dit jaar mee. Het was droog en er stond een stevige bries. Om 11.30 uur verrichtte burgemeester Amy Koopmanschap de start van de jeugdcross. Zij deed dit met de revolver van Guus Piërlôt, voorzitter van Hondensportvereniging Diemen. De 58 jonge deelnemers legden het parcours snel af.

Jenthe (10) zag dat een jongetje naast haar zijn schoen verloor. Zij aarzelde geen moment en hielp de jongen weer in zijn schoenen, later deed zij dat nog een keer. Twee meisjes uit Amsterdam namen in de tent van Scouting Diemen een hamburger. Zij hadden net de jeugdcross voltooid en wachtten op hun vader, die meedeed aan de DiemerCross. Hij liep negen kilometer.

De deelnememers aan de DiemerCross konden kiezen uit een parcours van 4,5 of negen kilometer. Vanaf 11.45 uur konden zij meedoen aan een gratis warming-up die verzorgd werd door Outdoor Bootcamp Diemen onder leiding van Samuel van Gelder.

Steun en toeverlaat
Om 12.15 uur werd het startschot gelost door Ricardo Weewer, plaatsvervangend commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland. De brandweer was ook dit jaar steun en toeverlaat voor de organisatie van de DiemerCross. Ook deden er 23 brandweermannen en -vrouwen mee aan het evenement.

Het parcours was zeer zwaar, want de deelnemers moesten door de drassige modder: een aanslag op de enkels en knieën van de hardlopers. Veel van de hardlopers die na 4,5 of negen kilometer over de finish kwamen zagen er getekend uit. Hun schoenen waren vies geworden door de modder. "Ik doe de schoenen straks in de wasmachine. Dan worden ze weer schoon, het enige nadeel is dat de demping van de schoenen minder wordt", aldus een deelneemster aan de DiemerCross. Twee lokale politici deden mee aan de DiemerCross over 4,5 kilometer: wethouder Maïta van der Mark (SP) en VVD-raadslid Johan Jägers. Beiden haalden de finish, maar spraken over een zwaar parcours. Ook enkele ambtenaren hadden de loopschoenen aangetrokken en renden negen kilometer.

Zware parcours is aanslag op enkels en knieën van deelnemers

Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen zorgde voor veel sfeer. De leden speelden tijdens de DiemerCross veel klassiekers uit de popmuziek.

Staatsbosbeheer organiseerde een leuke en educatieve wandeling door het Diemerbos. Belangstellenden lieten zich informeren door boswachter Marieke Schatteleijn. Veel mensen bezochten de tent van Scouting Diemen. Er kon even op temperatuur worden gekomen en de hamburgers, erwtensoep, koffie, thee en andere drankjes vonden gretig aftrek. Scouting Diemen helpt elk jaar mee aan de DiemerCross.

De jeugdcross bij de meisjes werd gewonnen door Fee Mok, Tsega Kifle was de snelste jongen. Noa Hoondert was de snelste vrouw tijdens de DiemerCross van 4,5 kilometer. Bij de heren ging Jesse de Wit als eerste over de finish. Carme Vidal was de snelste vrouw tijdens de DiemerCross van negen kilometer, Zac Freudenberg de snelste man.