Emina Arifi.
Emina Arifi. Foto: Jan Ronday

Campagne ´Ik ga stemmen' van start

DIEMEN - Meer Diemenaren naar de stembus trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Dat is het doel van de campagne 'Ik ga stemmen' van de gemeente Diemen. Burgemeester Koopmanschap roept daarin mensen op te gaan stemmen, geholpen door vijf andere Diemenaren. U zult ze de komende tijd overal in Diemen op posters tegenkomen.

Vier jaar geleden, toen de verkiezingen voor de gemeenteraad op 5 maart 2010 werden gehouden, bracht 48,8 % van alle kiesgerechtigde Diemenaren zijn stem uit. "Wij vergeten wel eens wat een recht het is om te mogen stemmen", zei burgemeester Koopmanschap afgelopen donderdag in het gemeentehuis. Daar werden de posters van de vijf Diemense hoofdrolspelers, die allen belangeloos aan de actie meedoen, onthuld.

Piet Saan is een van de Diemenaren die meedoet: "Ik heb grote moeite met mensen die niet gaan stemmen. Daarnaast doe ik zelf ook wel eens een beroep op de burgemeester en kan nu eens iets terugdoen. Ik stem zelf altijd, al jaren op dezelfde partij. Niet gaan stemmen is dom, al kan ik me best voorstellen dat het moeiljk is om te kiezen, er is te veel keuze."

Danny Mica, onder andere organisator van het Loswalfestival: "Ik doe mee omdat het een recht is om te stemmen. Dit geldt niet overal in de wereld. Dit is de meest directe vorm van democratie en dat moeten we koesteren. Niet stemmen is niet zeuren."

Chan Briedjlal is conciƫrge van de Sint-Petrusschool. "Stemmen is onze plicht eigenlijk", vindt hij. "Ik ben gevraagd omdat ik al 17 jaar in Diemen op de Sint-Petrusschool werk en veel mensen kennen me van gezicht. Mijn poster hangt sinds vrijdag op school. Ik heb al veel reacties gekregen, de kinderen vragen wat ik daar doe en de ouders vinden het prachtig."

Esther Weber-van Schendel vindt de campagne een goed initiatief. "Het is belangrijk om te gaan stemmen en als ik zo een steentje kan bijdragen om anderen te overtuigen ook te gaan stemmen, doe ik dat graag. "

Ook Emina Arifi heeft haar poster vast opgehangen op haar werk. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen mogen stemmen zodat wij het beter kunnen gaan hebben. Alleen zo heb je invloed op wat er in de samenleving gebeurt. Ik heb al veel reacties op de poster gekregen, mensen vonden hem mooi."

Of de opkomst deze keer hoger zal liggen dan vier jaar geleden, dus of de campagne een succes is, hangt af van verschillende factoren, aldus een woordvoerder van de gemeente. "De landelijke tendens is dat steeds minder mensen de moeite nemen te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook in Diemen. Bovendien zijn we afhankelijk van allerlei andere factoren, zoals de landelijke politiek en de weersomstandigheden."

De posters van de vijf dorpsgenoten met de slogan 'Ik ga stemmen' zullen tot 19 maart door heel Diemen te zien zijn. "Heb het erover, op het werk, op school, op straat, in de winkel, hoe belangrijk het is om te gaan stemmen", zei de burgemeester afgelopen donderdag bij de aftrap van de campagne. "Niet gestemd is geen recht om er later op terug te mogen komen. Er is keuze genoeg in Diemen, er zijn negen lijsten."

Voor wie de keuze nog moeilijk is, is er sinds eind vorige week ook weer een handig hulpmiddel online: de StemWijzer Diemen. De StemWijzer voor Diemen bevat 28 stellingen over allerlei thema's, waaronder veel specifiek Diemense issues. Na het invullen van 'eens', 'oneens', of 'geen van beide' is te vergelijken in hoeverre de standpunten overeenkomen met de politieke partijen die in Diemen aan de verkiezingen deelnemen.

De StemWijzer voor Diemen is te raadplegen via diemen.stemwijzer.nl.

Esther Weber-van Schende.
Alle vijf de Diemenaren en de burgemeester bij de eerste poster van de campagne.
Danny Mica
Piet Saan
Chan Briedjlal