Miek Wijnbergen, Ruud Grondel en Hannie van Schutterhoef.
Miek Wijnbergen, Ruud Grondel en Hannie van Schutterhoef.

SP overhandigt rapport
'Zorgen over zorg in Diemen'

DIEMEN - Vorige week donderdag heeft SP Diemen aan wethouder Ruud Grondel het rapport 'Zorgen over Zorg in Diemen' overhandigd. Hij gaf het direct door aan de eveneens aanwezige directeur Hannie van Schutterhoef van Berkenstede en enkele medewerkers van Buurtzorg, omdat de klachten in het rapport voornamelijk gaan over ouderenzorg en thuiszorg.

SP Diemen riep vorig jaar Diemenaren op hun ervaringen met zorg in Diemen te delen. 58 mensen deden dat. Er waren veel klachten over persoonlijke verzorging, zowel in de thuiszorg als de 24-uurszorg. Bij de ouderenzorg veel klachten over het ontslaan van personeel en het opheffen van clubjes en activiteiten. Ook over de kwaliteit en variatie van het eten waren er opvallend veel klachten. Van Schutterhoef gaf aan een aantal klachten wel te herkennen. "De oproep van de SP viel precies samen met een reorganisatie die wij, als gevolg van noodzakelijke bezuinigingen, moesten uitvoeren in de keuken. Er kwamen een andere leverancier en een andere organisatie. Dat had wat aanloopproblemen, maar inmiddels is dat alweer een stuk beter. Ik zal dit rapport met onze cliƫntenraad en de medewerkers bespreken."

Ook medewerkers van Buurtzorg, een van de aanbieders van thuiszorg in Diemen, kwamen naar het gemeentehuis. Zij herkenden zich helemaal niet in de klachten in het rapport over thuiszorg. Te weinig tijd en wisselend personeel werden daar vaak genoemd. "De klachten in het rapport betreffen thuiszorg in het algemeen, en aanbieder Buurtzorg heeft dat anders georganiseerd dan de andere aanbieders in Diemen", erkende Miek Wijnbergen, voorzitter van SP Diemen. "Het rapport is ook zeker niet bedoeld om zwarte pieten uit te delen, maar juist om in gesprek te komen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de zorg beter wordt. Die gesprekken zullen er komen."