Afbeelding
Foto:

De oudst bekende prentbriefkaart van Diemen

Volgens Van Dale is een 'ansichtkaart' hetzelfde als een 'prentbriefkaart'. En een 'prentbriefkaart' heet bij Van Dale 'een briefkaart met een plaatje aan de ene kant'. Mister Prentbriefkaart Simon van Blokland spreekt principieel uitsluitend van prentbriefkaarten.

In 1871 kreeg de Nederlandse PTT het monopolie om voorgedrukte briefkaarten uit te geven. Pas nadat de PTT in 1892 het alleenrecht van de uitgifte van briefkaarten moest vrijgeven, werd in ons land de 'geïllustreerde briefkaart' populair. Omdat het vaak om fotoafdrukken ging met een zeer kleine oplage, noemt de verzamelaar dit een fotokaart.

De oudst bekende verstuurde kaart met een afbeelding van Diemen is van 26 augustus 1899. Omdat de achterzijde van de kaart uitsluitend was bestemd voor het adres, moest de tekst op de voorzijde van de kaart worden geschreven. In een tijd zonder telefoon voor de kleine man, zonder apps, zonder sms en zonder e-mail was de prentbriefkaart een belangrijk communicatiemiddel. Zo herinnerde Mien via deze kaart haar liefste aan 'de vischpartij van Dinsdag'. De foto op deze unieke kaart is een van de oudst bekende afbeeldingen van Diemerbrug. De naam van de fotograaf, een tijdgenoot van de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie, is helaas niet bekend.