Gepke Uiterdijk (GroenLinks).
Gepke Uiterdijk (GroenLinks).

Voor GroenLinks is een aantal taken van de gemeente te belangrijk om op te bezuinigen. Hieronder vallen het armoedebeleid, de kwaliteit van de zorg en de voorzieningen voor het maatschappelijke leven in Diemen.

De gemeenten krijgen er volgend jaar taken bij op het gebied van werk en inkomen en ondersteuning van en zorg voor jeugd, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Deze overheveling gaat gepaard met onevenredig hoge bezuinigingen die opgelegd worden door de regering in Den Haag. Door verminderen van bureaucratie en overbodige verantwoording en door overlap in zorg rondom mensen te voorkomen, kan bespaard worden. Bovendien kunnen we door samen te werken met buurgemeenten vermindering van kosten realiseren.

Goede samenwerking tussen de gemeente en inwoners is onontbeerlijk als je wilt besparen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het behoud van voorzieningen als het Duranbad, De Omval, de buurthuizen en de bibliotheek. Om deze open te houden, met behoud van personeel, willen we daar als het nodig is met elkaar de schouders eronder zetten.

Als er echt gekort moet worden op de gemeente begroting zou dat kunnen op de middelen voor de openbare ruimte, wegen en pleinen. Voor GroenLinks betekent dit niet dat bijvoorbeeld onkruidbestrijding dan weer goedkoop met de gifspuit kan worden uitgevoerd. Led-verlichting lantarenpalen en zonnepanelen op gemeentegebouwen leveren een flinke besparing op de energierekening van de gemeente. Daarnaast is voor GroenLinks een verhoging van de gemeentebelasting (OZB) bespreekbaar als dat echt noodzakelijk is om met elkaar de huidige maatschappelijke samenhang en groene omgeving in Diemen in stand te houden.