Brigitte Wielage (VVD).
Brigitte Wielage (VVD).

Op welke zaken kan de komende 4 jaar bezuinigd worden en op welke zaken zeker niet?

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Negen partijen strijden om de 21 zetels. In de aanloop daarnaar vraagt het DiemerNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

De financiƫn zullen ook in de komende vier jaar een grote rol spelen binnen de politiek in Diemen. De gemeente krijgt minder geld van het Rijk en moet meer taken gaan uitvoeren. Hoe moeten we daarmee omgaan? Waarop kan bezuinigd worden en waarop beslist niet?

De kosten van de burgers zijn de afgelopen jaren op voordracht van het college substantieel verhoogd. De VVD Diemen wil de kosten voor de burger beperken.

Door het aangaan van samenwerkingsverbanden met de juiste gemeenten kan Diemen besparingen realiseren. Voorbeelden zijn het bundelen van ICT-uitgaven en beheer van gebouwen. De VVD Diemen is geen voorstander van de kaasschaafmethode waarmee op alle taakvelden een relatief kleine bezuiniging wordt doorgevoerd, maar maakt liever relevante keuzes.

De VVD Diemen wil niet bezuinigen op onderwijs, ouderenbeleid, sportverenigingen, handhaving en openbare ruimte. Op basis van de door het college toegezegde financiƫle cijfers en door te luisteren naar de inwoners van Diemen zal de VVD inschatten op welke andere beleidsterreinen bezuinigingen voor de komende jaren noodzakelijk, verantwoord c.q. wenselijk zijn.