Bertus en Manon-Claire in studio 6. Normaal staan zij niet in beeld, maar naast de camera.
Bertus en Manon-Claire in studio 6. Normaal staan zij niet in beeld, maar naast de camera. Foto: Ingrid van Vlijmen

Holkema en Holkema:
samenwerken in Cue 4 You

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN – Bertus en Manon-Claire Holkema uit Diemen, vader en dochter, zijn allebei opnameleider en stagemanager voor Cue 4 You, het bedrijf van Bertus. Daarmee is Bertus weer terug bij de basis. Tot zijn grote vreugde. Manon is nu bezig om het vak net zo goed in de vingers te krijgen en wie weet staat er over een jaar of vier 'Holkema en Holkema' op de gevel.

"Attentie voor live… 5, 4, 3, 2,1…" Het is zondagmiddag en Manon-Claire telt af voor een live-uitzending van Fox Sports International. De vloer van studio 6 is vandaag haar domein. Ze zorgt dat de microfoons opgespeld zijn en de glaasjes water klaar staan. Met zijn colbertje in de hand wacht ze op de laatste analist die naar de studio komt. Ondanks dat zij bijna klaar is met de Pabo, ze zit in het vierde en laatste jaar, heeft het vak van opnameleider altijd getrokken en combineert ze dat nu met haar studie. "Ik wil mijn HBO afmaken, je weet nooit wat de toekomst brengt, maar dit werk vind ik ontzettend leuk. Het is heel veelzijdig, je bent echt een regelneef." Gekscherend: "Het is eigenlijk heel handig dat ik weet hoe ik orde moet houden in een klas met 30 leerlingen, dat kan ik hier ook goed gebruiken."

Met Cue 4 You is het weer zoals Bertus en zijn vrouw Jacqueline ooit begonnen. In 1989 startten zij met de Holkema Group. "Er werkten toen 15 mensen voor ons", vertelt Bertus. "We breidden steeds verder uit en deden ook beveiligingswerk. In 2009 verkochten we ons bedrijf aan ICTS Europe: op een bepaald moment hadden we 300 mensen in dienst." Ruim een jaar geleden stapte hij uit het bedrijf. "Ik kon me niet meer vinden in het beleid en we zijn op een nette manier uit elkaar gegaan. Nu kan ik weer de dingen doen die ik leuk vind, heerlijk! Mijn eerste klus was in november, Gerard Joling in Ziggo Dome." Cue 4 You doet de opnameleiding voor bekende programma's als Shownieuws, Hart van Nederland en Live 4 You en sportprogramma's voor de NOS en FOX. "Ik doe ook stagemanagement en artiestenbegeleiding bij grote programma's, Koningsdag bijvoorbeeld, en concerten. Ik hoop dit jaar de Toppers weer te doen." Het kantoor is aan huis in Diemen. "Ik vind het hier heerlijk en voel me betrokken bij het dorp. Ik koop alles zoveel mogelijk in Diemen, dat vind ik belangrijk. Ik was ook een paar keer betrokken bij de beveiliging van het Diemer Festijn."

Cue 4 You mag nog wel groeien, maar zo groot als het was, hoeft voor Bertus niet meer. "Ikzelf ben nu weer helemaal happy. Ik kan dingen doen die ik leuk vind en als ik iets terug kan doen voor mensen die ooit voor mij hebben klaargestaan, doe ik dat. Ik ben erg trots op allebei mijn dochters. Het is natuurlijk prachtig dat een van mijn dochters in mijn voetsporen treedt. Manon-Claire doet het heel goed. Ze heeft deze baan ook helemaal zelf verdiend. Ze startte in een groep nieuwe, jonge mensen en we hadden niet gemeld dat ze mijn dochter was. Maar ze werd wel als eerste uitgekozen om vast te komen werken. Apetrots was ik." Manon-Claire gaat, als haar studie klaar is, meelopen met haar vader. Gaat ze het bedrijf overnemen over een paar jaar? "Eerst maar eens bewijzen dat ik het kan, ik moet nog veel leren", zegt Manon-Claire nuchter. Dan haast ze zich weer naar de studiovloer, het programma gaat door. "Attentie voor live!"