Afspraken over pand A. Krijtsstraat

DIEMEN - De eigenaar van het pand in de Arent Krijtsstraat 1 heeft de gemeente laten weten dat hij momenteel niet in staat is om het pand te laten slopen. De gemeente en de eigenaar hebben afspraken gemaakt over maatregelen om de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt te versterken.

Makelaar Jan de Jager is eigenaar van het pand. Het pand was lange tijd gekraakt. Nadat het pand vorig jaar ontruimd werd, wilde de eigenaar asbest uit het pand laten verwijderen om vervolgens tot sloop over te gaan. De gemeente heeft hiervoor een sloopvergunning verleend.

De gemeente onderhoudt regelmatig contact met omwonenden. In een brief aan de bewoners in de omgeving van het pand die vrijdag is verstuurd, laat burgemeester Koopmanschap weten dat de gemeente ziet dat het pand liever vandaag dan morgen wordt gesloopt. Maar de gemeente beschikt niet over bestuursrechtelijke middelen om sloop van het pand af te dwingen en stelt dat onteigening van het pand in deze fase niet aan de orde is. De gemeente deelt de zorg van buurtbewoners over de veiligheid en de leefbaarheid. De eigenaar van het pand heeft de gemeente laten weten dat hij het pand volledig zal afsluiten. De Jager liet woensdagochtend weten dat hij dit inmiddels heeft gedaan. Dit moet bewoning voorkomen, brandgevaar verminderen, de verspreiding van asbest tegen gaan en de stankoverlast verminderen. Vooral na een fikse regenbui hebben omwonenden last van stank. Het groen bij het kraakpand is inmiddels ook gesnoeid. Hierdoor wordt het pand niet langer deels aan het oog onttrokken. De gemeente heeft de bewoners laten weten dat de politie tijdens surveillance extra op het pand zal letten en dat ook de toezichthouders van de gemeente regelmatig langs zullen komen. In de steeg naast het pand is extra verlichting aangebracht. Dit om mogelijke illegale activiteiten tegen te gaan.

De Jager laat weten dat hij nog niet in staat is om het pand te laten slopen omdat hij nog steeds in afwachting is van de verwijdering van asbest uit het pand.