Burgemeester Koopmanschap vlak voor de loting voor de lijstnummers 8 en 9.
Burgemeester Koopmanschap vlak voor de loting voor de lijstnummers 8 en 9. Foto: Trudy Kroese

Partijen krijgen nummer lijst

DIEMEN - Het centraal stembureau van de gemeente heeft de partijen die op 19 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen het nummer van de lijst toegewezen. Dit gebeurde vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Er doen in Diemen negen partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen mee, waaronder twee nieuwkomers: de Partij van de Ouderen en Sociaal Diemen. Twee partijen die momenteel deel uitmaken van de gemeenteraad keren niet terug. Dat zijn Democraten Diemen en de fractie Gerda Smit. Democraten Diemen is opgeheven. Het raadslid van die partij, Maarten Israƫl, stapt over naar de VVD en staat op plek vier van de kandidatenlijst van de liberalen. Gerda Smit scheidde zich recent af van de fractie van Leefbaar Diemen en ging verder als eenmansfractie die haar naam draagt. Zij neemt binnenkort afscheid als raadslid.

De lijstnummers zijn toegewezen op basis van het aantal stemmen dat partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 ontvingen. De VVD kwam toen als grootste partij uit de bus en heeft nu dus lijstnummer 1 gekregen. De lijstnummers van de overige partijen: PvdA 2, GroenLinks 3, Leefbaar Diemen 4, D66 5, SP 6 en CDA lijst 7.

De twee nieuwe partijen moesten loten om de lijstnummers 8 en 9. Na loting kreeg Sociaal Diemen lijstnummer 8 en de Partij van de Ouderen lijstnummer 9. Lijsttrekker van Sociaal Diemen is Ray Pengel, die zich in het najaar van de PvdA afscheidde en op dit moment als eenmansfractie in de gemeenteraad zit onder de naam fractie Pengel. Peter Prins is lijsttrekker van Partij van de Ouderen. Hij was in het verleden jarenlang gemeenteraadslid in Diemen voor GroenLinks en later lid van Provinciale Staten van Noord-Holland.

Vier partijen zijn in totaal twee lijstverbindingen aangegaan: PvdA en GroenLinks en Sociaal Diemen en Partij van de Ouderen. Partijen die een lijstverbinding aangaan maken een grotere kans op eventuele restzetels.

De partijen moesten vorige week maandagmiddag hun definitieve kandidatenlijsten inleveren. Het centraal stembureau heeft daarna de lijsten op omissies onderzocht. Burgemeester Koopmanschap vertelde dat er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld. Zij voegde hier aan toe dat nieuwe partijen elk twintig ondersteuningsverklaringen bij het centraal stembureau moesten inleveren. Ook dit is gebeurd.

Het aantal zetels in de gemeenteraad stijgt na de gemeenteraadsvergadering met twee: van 19 naar 21. Dit heeft te maken met het grotere aantal inwoners van Diemen in vergelijking met vier jaar geleden. Een wetsvoorstel om de gemeenteraden kleiner te maken haalde het in het najaar van 2013 niet in de Eerste Kamer.

Er zijn op woensdag 19 maart drie nieuwe stembureaus in de gemeente. Dat zijn De Brede HOED in het centrum, basisschool de Kersenboom in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep en horecazaak Berlin op de Campus Diemen Zuid.