Blunders

Door de blessure van Jasper Cillessen mocht Kenneth Vermeer in de competitiewedstrijden tegen FC Groningen en PEC Zwolle het doel van Ajax verdedigen. Hij speelde goed en onderscheidde zich vooral in de wedstrijd tegen FC Groningen.

De keeper zit echter in een lastige situatie, want hij kan niet meer rekenen op het volle vertrouwen van trainer Frank de Boer en de supporters.

Eerder dit seizoen besloot De Boer Vermeer te vervangen als eerste doelman van Ajax. De reden voor dit harde besluit waren een aantal cruciale fouten die de keeper zeker waren aan te rekenen. Voor een keeper is er in zo'n situatie nauwelijks meer een weg terug. Vermeer mag het doel van Ajax verdedigen in de duels om de KNVB beker en op momenten dat Cillissen geblesseerd of geschorst is.

In het verleden namen meer coaches van Ajax het besluit om hun keeper te vervangen. Soms gaf één blunder de doorslag. Heinz Stuy, die in de jaren 70 in drie Europa Cup I-finales op rij de nul had gehouden, zag zijn loopbaan bij Ajax in het voorjaar van 1974 stranden. In de halve finale van het toernooi om de KNVB beker tegen PSV kreeg hij een black-out. De doelman schoof de bal in de voeten van Willy van der Kuijlen. Het kanon uit Helmond wist hier wel raad mee en liet het net trillen. In de zomer van 1974 werd Hans Kraaij senior de technisch verantwoordelijke man in De Meer. Ajax kocht keeper Piet Schrijvers van FC Twente. Hij werd een favoriet van de supporters en groeide uit tot De Beer van De Meer.

Een ander voorbeeld van een doelman die bij Ajax op een zijspoor belandde is Stanley Menzo. De publieksfavoriet ging ooit in een Europa Cupwedstrijd tegen het Franse Auxerre in de fout. Voor trainer Louis van Gaal was de maat vol. Hij greep onverbiddelijk in en verving Menzo door de jonge Edwin van der Sar, een toen slungelachtige jonge keeper in wie niet alle supporters van Ajax het onmiddellijk zagen zitten. Van der Sar groeide uit tot een doelman van wereldklasse.