Afbeelding

De politiek en de Hartveldseweg

Sinds jaar en dag buigen de lokale politici zich over de Hartveldseweg. Dat begon al In 1626 toen de Vroedschap van Amsterdam toestemming kreeg om het Watergraafsmeer droog te leggen en te bedijken. Sindsdien zeggen we de Watergraafsmeer en liever liefkozend De Meer. Onderdeel van het plan was de aanleg van de Haartsveldsche weg naar de Diemerbrug. Dat kostte zo'n 3000 gulden. Detail van het octrooi was dat de bedijkers en wegenbouwers belastingvrij mochten eten en drinken, althans tot een grens van 2 gulden en vijf stuivers per dag.
In latere jaren hadden politici weer andere problemen. Gemeenteraadslid Oostenrijk maakte zich in 1910 sterk voor een openbaar urinoir bij de Diemerbrug. Vanuit zijn woning aan de kade had hij meermalen gezien hoe voor de brug wachtende schippers "van hunne schuiten hunne behoeften doen". Je kunt je inderdaad een prettiger uitzicht voorstellen.
Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Acht jaar geleden opperden alle partijen om de Hartveldseweg aantrekkelijker te maken. Uit de hoge hoed kwamen boekenmarkten, kunstmarkten, antiekmarkten en veel, heel veel terrassen. Het moest een verbindende ader en een leuke boulevard worden. Alleen Ruud Pereboom pakte aan met als resultaat Roediez. Maar Ruud is dan ook geen politicus.