Super Daley

Er zijn Ajaxfans die Daley Blind maar niks vinden. Zij beleven een heel vervelend seizoen. Ons aller Daley is de beste speler van Ajax, al het hele seizoen. Ajax liep tegen het fel strijdende FC Utrecht onnodig puntverlies op, maar aan Daley had het niet gelegen. Hij scoorde met een prachtig schot, onderschepte Utrecht-aanvallen, zette Ajax-aanvallen op en was in het laatste half uur linksachter en linksbuiten tegelijk. Hij kwam één stap tekort voor een tweede en waarschijnlijk winnende treffer.

Als Ajax speelt, is Daley steevast trending topic op Twitter. "Als hij nu ook nog gaat scoren, dan moet ik maar een tatoeage nemen met de naam Daley Blind", twitterde @ajax1.nl zondag. Volgens @DuBlanqBogarde is Daley "de allerbeste voetballer die niks kon en nu wel OOIT".

Want inderdaad, Daley was niet meteen onomstreden. Maar op dit moment dus wel. Vorige maand speelde Daley thuis tegen PSV die andere Diemenaar, Adam Maher, uit de wedstrijd (no offence, Adam). In de beker tegen Feyenoord had Daley drie dagen later geen kind aan Jordy Clasie. Louis van Gaal heeft dat allemaal gezien.

Op 7 december 2008 maakte Daley met rugnummer 33 zijn debuut tegen Volendam. Vijf jaar geleden dus al weer. In de Amsterdam Arena hangt een muur helemaal vol met portretten van spelers die meer dan 100 duels voor Ajax hebben gespeeld. Daley trad begin dit seizoen als 150e Ajacied toe tot deze Club van 100 en zijn foto is er onlangs tussengespijkerd. Vader Danny Blind hangt er uiteraard ook tussen: hij speelde 493 duels voor Ajax. Alleen Sjaak Swart en Wim Suurbier speelden er meer.

De vraag dringt zich op of Daley Blind de nieuwe Mister Ajax kan worden. Sjaak Swart speelde 609 wedstrijden. Daley moet dan nog zeker een seizoenetje of tien bij Ajax blijven. Dat is in deze tijd niet reëel, Daley gaat vast naar een buitenlandse topclub. Ach, als hij nog een paar jaartjes bij Ajax te bewonderen is, is dat al mooi genoeg. Behalve dan voor die paar fans die Daley Blind nog steeds maar niks vinden.