Drie meldingen voor Burgerharthulp in één week

DIEMEN - In januari werd in Diemen in één week tijd drie keer een oproep gedaan via Burgerharthulp om te assisteren bij een reanimatie. Burgerharthulp kan in Diemen inmiddels rekenen op de inzet van 25 burgers, maar Peter van den Nouland, namens de Ambulance Amsterdam betrokken bij het project, hoopt dat de groep veel groter wordt.

Een winkelier in de Arent Krijtsstraat wist onlangs precies wat hij moest doen toen een klant in de zaak een hartstilstand kreeg. Hij startte met mond-op-mondbeademing en hartmassage, samen met een toegesnelde medewerker van De Diem, en zij sloten alvast een AED aan die bij De Diem was opgehaald. De hulpdiensten konden deze meteen gebruiken en de klant kwam snel weer bij. Een geslaagde reanimatie.

In diezelfde week werd via Burgerharthulp nog twee keer een oproep gedaan voor assistentie bij een reanimatie in Diemen. Doordat de aanrijtijden voor de hulpdiensten in gebieden als Diemen wat langer zijn, heeft de ambulancedienst Burgerharthulp opgestart. "Alles draait om snelheid bij een reanimatie; door direct te starten met mond-op-mondbeademing en hartmassage worden de kansen voor een patiënt vergroot", vertelt Van den Nouland. "Bij een melding via 112 voor een reanimatie rukken ambulance, politie en brandweer in Diemen uit. Als vierde worden ook de bij Burgerharthulp ingeschreven, getrainde vrijwilligers gealarmeerd, maar zij zijn meestal als eerste ter plekke."

Drie meldingen in één week is meer dan gemiddeld. "Het fluctueert nogal. In 2013 waren er in Diemen 25 meldingen", meldt Van den Nouland. "Snelle reanimaties en verbeterde protocollen hebben de overlevingskansen verbeterd. Was dat 15 jaar geleden nog 9% en 10 jaar geleden 16%, nu is dat al bijna 24% en ik verwacht dat die cijfers nog hoger worden." AED's dragen daar ook aan bij. "Er zijn er veel beschikbaar: van de 8000 verkochte AED's weten we van 5000 waar ze zijn. Mensen die er een hebben, kunnen hem aanmelden, ook als de AED bijvoorbeeld alleen gedurende winkelopeningstijden bereikbaar is.

Van den Nouland hoopt dat de groep vrijwilligers snel groter wordt in Diemen. "Voor de opstart van een reanimatie zijn twee à drie mensen nodig. Om zekerheid te hebben dat er genoeg mensen op een melding afkomen, willen we graag zeker 80 mensen op de lijst." Van den Nouland komt vanavond bij EHBO Diemen in De Omval vertellen over Burgerharthulp. "Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom vanaf 20.00 uur. Aanmelden kan ook via www.burgerharthulp.nl."