Marianne Berkelaar is tijdelijk coördinator van WonenPlus.
Marianne Berkelaar is tijdelijk coördinator van WonenPlus. Foto: Trudy Kroese

WonenPlus zoekt vrijwilligers

DIEMEN - WonenPlus is op zoek naar vrijwilligers. WonenPlus is onderdeel van Stichting Welzijn Diemen (SWD) en biedt hulp aan ouderen (65+), chronisch zieken en mensen met een beperking.

door Oscar Borghardt

WonenPlus is sinds 6 januari gevestigd in De Brede HOED. Daarvoor had de afdeling van SWD kantoorruimte in het Centraal Servicepunt aan de Burgemeester van Tienenweg.

Marianne Berkelaar is tijdelijk coördinator van WonenPlus. Zij vervangt de vaste coördinator Amarens te Neijenhuis, die met zwangerschapsverlof is. Marianne geeft een overzicht van de activiteiten van WonenPlus. Inwoners van Diemen van 65 jaar en ouder kunnen abonnee worden van WonenPlus.

Divers
"Voor een bedrag van 4,50 euro per maand kunnen zij een beroep doen op de steun van vrijwilligers. Het gaat om allerlei vormen van hulp: mensen kunnen een klus in huis laten doen en onderhoud in de tuin laten verrichten. Maar onze vrijwilligers gaan op verzoek ook mee naar een specialist of een ziekenhuis. De hulp is heel divers. Om een voorbeeld te geven: als een oudere alleenstaande inwoner van Diemen zijn of haar arm breekt, is het niet mogelijk om de hond uit te laten. Een vrijwilliger van WonenPlus kan dan hulp bieden." WonenPlus bestaat meer dan zes jaar en heeft zijn waarde door de jaren heen nadrukkelijk bewezen. WonenPlus fungeert ook als vraagbaak voor haar leden. Zij kunnen er terecht voor vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. "Vrijwilligers kunnen hen antwoord op vragen geven of doorverwijzen naar mensen met specifieke kennis, zoals de ouderenadviseur, de medewerkers van de WMO, etc."

Huisbezoek
In opdracht van de gemeente Diemen voert WonenPlus het preventief huisbezoek uit. Alle inwoners van Diemen die 75, 80 of 85 jaar zijn geworden krijgen - als zij dit willen - een vrijwilliger van WonenPlus op bezoek voor een zogenaamd preventief huisbezoek.

WonenPlus is sinds januari in De Brede HOED gevestigd

De vrijwilliger geeft dan informatie over onder andere de voorzieningen voor ouderen in Diemen, zoals de aanwezigheid van de ouderenadviseur van Madi en de regels rond de Wmo.

WonenPlus heeft door de jaren heen altijd aan de vraag van haar abonnees kunnen voldoen. De instelling kon rekenen op de steun van een groot aantal vrijwilligers die vaak klaar stonden. Maar door persoonlijke omstandigheden heeft een aantal vrijwilligers moeten afhaken.

Marianne: "Wij zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wij zoeken bijvoorbeeld klussenmannen- of vrouwen, tuinmannen en mensen voor persoonlijke begeleiding. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via de website van Stichting Welzijn Diemen: www.swd.nl. Zij kunnen zich via de website als vrijwilliger aanmelden of van maandag tot en met woensdag telefonisch contact met ons opnemen via nummer 020-3144700. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden via de Vrijwilligersvacaturebank van Stichting Welzijn Diemen."

WonenPlus is sinds begin dit jaar gevestigd in De Brede HOED. Marianne en haar collega's zijn te spreken over de nieuwe locatie. "De Brede HOED ligt centraal en is heel goed bereikbaar. Doordat hier veel instanties gevestigd zijn, kunnen wij makkelijk even overleggen. Er zijn dus veel voordelen."