Martin Tokkie neemt afscheid van het raadswerk.
Martin Tokkie neemt afscheid van het raadswerk.

'Ik heb het raadswerk met veel plezier gedaan'

DIEMEN - Het ziet er naar uit dat Martin Tokkie na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart niet terugkeert in de gemeenteraad. Het 50-jarige raadslid van het CDA is ruim tien jaar lid van de gemeenteraad. Sinds 2010 is hij voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, en vicevoorzitter van de gemeenteraad. Burgemeester Koopmanschap is voorzitter van de gemeenteraad.

Het CDA in Diemen heeft gekozen voor een nieuwe koers. Lijsttrekker Janneke de Graaff is een nieuwkomer in de lokale politiek van Diemen. Dit geldt ook voor de mensen die de plaatsen 2 tot en met 6 op de kandidatenlijst van de partij bezetten. Martin Tokkie staat op plaats 16 en is lijstduwer. Hij keert alleen terug in de gemeenteraad als hij voldoende voorkeurstemmen krijgt.

Tokkie heeft een dubbel gevoel over de nieuwe koers van het CDA. "Ik kreeg op 17 januari te horen dat het CDA in Diemen een keuze heeft gemaakt voor een geheel nieuwe fractie in de gemeenteraad. Het bestuur van het CDA in Diemen heeft tijdens het werven van nieuwe mensen steun gekregen van het CDA in de provincie Noord-Holland. Daardoor is er veel nieuwe aanwas gekomen en een deel van die mensen heeft nu een hoge plaats op de kandidatenlijst gekregen."

"Ik heb een dubbel gevoel omdat ik het aan de ene kant goed vind dat het CDA in Diemen weer nieuw elan heeft gekregen, maar ik vind het aan de andere kant jammer dat ik daardoor uit de gemeenteraad ga verdwijnen. Ik heb het raadswerk altijd met veel plezier gedaan. Daarnaast heb altijd prettig samengewerkt met de leden van het college van B en W, de collega-raadsleden en andere mensen die ik door het raadswerk heb ontmoet."

Tokkie heeft overigens wel begrip voor het besluit van het CDA om met een andere fractie door te gaan. "Ik ben meer dan tien jaar raadslid in Diemen en net als een profvoetballer heeft ook een politicus een beperkte houdbaarheidsdatum."

In de raadsperiode 2006-2010 maakte Tokkie deel uit van de tweemansfractie van het CDA. Hij werkte nauw samen met zijn fractiegenoot Rajen Budhu Lall. Nadat het CDA in maart 2010 een teleurstellende verkiezingsuitslag behaalde resteerde er slechts een zetel die naar lijsttrekker Tokkie ging. Het CDA-raadslid kon de afgelopen vier jaar geen beroep doen op een vervanger. Hij moest de afgelopen vier jaar dan ook veel werk verzetten. Hij woonde de vergaderingen van de gemeenteraad (informatief en besluitvormend) en de vergaderingen van het presidium bij. Daarnaast leidde hij als vicevoorzitter van de gemeenteraad regelmatig informatieve raadsvergaderingen.

'Een politicus heeft een beperkte houdbaarheidsdatum'

Geen vervanger
Doordat er geen vervanger voor Tokkie was, is het wel eens voorgekomen dat er in geval van vakantie of ziekte van Tokkie niemand van het CDA aanwezig was tijdens een vergadering van de gemeenteraad en het geluid van het CDA dus niet werd gehoord.

De nieuwe kandidatenlijst van het CDA telt veel namen. De leden die na 19 maart in de gemeenteraad worden gekozen kunnen dus rekenen op steun van voldoende fractie-opvolgers en fractie-assistenten.