Bertus Hoogerman

Elke supporter van Ajax heeft zijn of haar favoriete keeper. Afhankelijk van de leeftijd van de supporter vallen de namen van Van der Sar, Stekelenburg, Schrijvers en Menzo vaak. Maar soms valt er een naam die je niet snel zult verwachten.

Bertus Hoogerman is een van die keepers. Niet helemaal toevallig sprak ik de laatste maand met maar liefst vier mensen in Diemen over de doelman die aan het eind van de jaren 50 en begin jaren 60 bij Ajax onder de lat stond. De in Hoorn geboren Hoogerman speelde tussen 1957 en 1965 voor Ajax en kwam ook uit voor het Nederlands elftal onder de 23 jaar. Hij werd in 1957 en 1960 kampioen met Ajax. Het was in de periode dat het profvoetbal in Nederland in de kinderschoenen stond. Ook de profs van Ajax hadden er een baan naast en gingen na hun werk naar De Meer om te trainen. Bertus Hoogerman runde een sigarenzaak in Amsterdam-Oost. Wel meer voetballers stonden in die tijd achter de toonbank van hun sigarenzaak.

In 1965 nam Bertus Hoogerman afscheid van Ajax en ging voor HVC in Amersfoort spelen. Aan het einde van de jaren 60 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar een profcompetitie was gestart. Hij was keeper van Pittsburgh Phantoms, waar ook de voormalige Ajacied Co Prins voetbalde. Daarna verdedigde hij het doel van Kansas City Spurs. Oudere supporters van Ajax weten te vertellen dat Bertus Hoogerman enorm grote handen had. Hij was dan ook in staat om een voetbal met één hand vast te pakken. Een verhaal zal altijd aan de keeper verbonden blijven: voor een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax (de club uit Rotterdam werd toen nog geschreven als Feijenoord) was Bertus Hoogerman zijn contactlenzen vergeten. Hij speelde die dag met de lenzen van iemand anders, volgens de meeste bronnen die van zijn vrouw. Ajax verloor die middag met 9-4. In hoeverre dat resultaat het gevolg was van de contactlenzen van de doelman is nooit duidelijk geworden. Misschien speelde de club uit Rotterdam-Zuid die middag gewoon heel goed.