Kilometers maken in Biddinghuizen ter voorbereiding.
Kilometers maken in Biddinghuizen ter voorbereiding.

200 km schaatsen voor het goede doel

DIEMEN - Tweehonderd kilometer schaatsen over de Oostenrijkse Weissensee. Dat gaat Peter Klijn uit Diemen vandaag doen. Hij doet mee aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) en schaatst ook nog eens voor het goede doel: voor Skate4AIR leveren zijn geschaatste kilometers een mooi geldbedrag op voor onderzoek naar de ziekte Cystic Fibrosis.

Naar Oostenrijk om 200 kilometer te schaatsen, waar begin je aan?
"Ik heb er enorm veel zin in. Ik ben een duursporter en train het hele jaar. 's Zomers fietsen, 's winters schaatsen. Niet hardlopen nee, daar vind ik niks aan. Het is niet de eerste keer, vorig jaar heb ik op 1 februari voor het eerst de AEW geschaatst. Net als toen ga ik samen met mijn beste vriend. We schaatsen al jaren samen en hadden altijd het idee om eens op de Weissensee mee te doen."

Dus je weet al een beetje wat je te wachten staat. Hoe ging dat vorig jaar?
"Op de dag zelf is het 's morgens om 7 uur starten. In het donker tussen de bergen wacht je in startvakken op het ijs. Je weet dat je een hele dag gaat schaatsen, dat is een bijzonder gevoel. Ongeveer 9 tot 9,5 uur later kwamen we over de finish. Je bent bezig met: eet en drink ik wel genoeg, niet te snel starten. Als je eerst maar binnen 4,5 uur 100 kilometer hebt gedaan. Als je dat redt, gaat het wel, dan ga je aftellen. De laatste ronden voel je je juist kiplekker, tot je van ijs afstapt, dan voel je de pijn in je benen. Na een douche ben je zo weer opgeknapt. Dan is het tijd voor een biertje in de feesttent."


Deze keer schaats je mee met Skate4AIR. Waarom?
"Vorig jaar zag ik de groep van Skate4AIR gedreven en vol passie de tocht schaatsen. Dat is hartstikke leuk; zelfs kinderen doen mee, die schaatsen 100 kilometer. Het is een hele hechte groep en dat wilden we ook wel eens meemaken. De begeleiding van de organisatie is erg goed en wij vinden het prettig dat het niet zo grootschalig is als de Alpe d'Huzes bijvoorbeeld. Ik ben een van de 127 deelnemers en de teller van mijn sponsoring staat al op 3785 euro, veel hoger dan het streefbedrag van 750 euro. Maar voorop staat dat ik gewoon een ontzettende schaatsliefhebber ben en als ik het dan zo kan combineren, is dat alleen maar mooi."

Hoe heb je je voorbereid?
"Ik heb veel getraind, vaak op de mooiste baan van Nederland, de Jaap Edenbaan. Gelukkig was ook de baan in Biddinghuizen deze winter open. Daar hebben we veel kilometers gemaakt, dat is beter dan zoveel rondjes van 400 meter, daar word je tureluurs van. Ik ga het hoe dan ook halen, tenzij ze me van het ijs halen of het weer extreem slecht wordt. Ik weet dat ik het kan, maar het is wel doorbijten. De man met de hamer kwam vorig jaar bij 75 en 130 kilometer langs, maar dan ga je gewoon door."

Weet je al hoe het ijs is?
"Dat hangt erg van het weer af. Vorig jaar was een strook van 3 kilometer extreem slecht met veel scheuren. De AEW wordt in twee weken een paar keer gereden: 24 januari was de eerste keer en ik hoor dat het ijs heel goed was."

En als de 'echte' Elfstedentocht nog komt, doe je die dan ook?
"Als hij komt, ga ik hem ook rijden, maar een dag eerder of later dan de officiƫle wedstrijd. Ik hoop hem natuurlijk ooit een keer te rijden. Of ik volgend jaar ook de Weissensee doe? Dat weet ik nog niet. Misschien eens in Zweden of Finland en er is ook een 200 kilometertocht in China, maar daar moet ik het thuis nog eens over hebben, haha. Eerst deze!"

'Als je de eerste 100 km maar binnen 4,5 uur haalt, dan red je het wel'
Peter Klijn oefende ook in Thialf.