Concentratie tijdens de bridgeclinic.
Concentratie tijdens de bridgeclinic. Foto: Trudy Kroese

Bridge is gelegenheid voor het leggen van sociale contacten

DIEMEN - Diemen telt veel bridgeliefhebbers. Er zijn in de gemeente diverse bridgeclubs en in januari zijn er twee bridgecursussen begonnen: een voor beginners in Het Noorderlicht en een voor gevorderden in De Schakel. Elke maand wordt er op zondagmiddag een bridgeclinic gehouden in De Schakel. Het DiemerNieuws nam een kijkje.

Het is deze zondagmiddag druk in De Schakel. Er zijn ruim veertig bridgeliefhebbers aanwezig. Op een enkeling na betreft het senioren en opvallend is het grote aantal vrouwen dat aanwezig is. De bezoekers zijn allen (redelijk) ervaren bridgers die zich in het spel verdiepen en de clinics ook zien als bijeenkomsten waar sociale contacten kunnen worden gelegd en verstevigd.

Nico Portegijs geeft sinds september elke eerste zondagmiddag van de maand een bridgeclinic in De Schakel. Alleen in januari werd de clinic niet op de eerste zondagmiddag van de maand gehouden. In verband met de feestdagen is de clinic van januari enkele weken later gepland.

Nico Portegijs is een actief bridger. Hij is gediplomeerd bridgedocent en daarnaast werkt hij bij de Nederlandse Bridgebond. Een van zijn taken is om het bridgen in het land onder de aandacht te brengen als activiteit waar gemakkelijk sociale contacten worden gelegd. Hij weet exact voor wie hij de clinics geeft. "Een aantal van de aanwezigen zal vinden dat zij redelijk tot goed kunnen bridgen, maar willen toch iets leren. Wij willen tenslotte allemaal beter scoren."

Hij begint de middag met het uitdiepen van bepaalde aspecten van het bieden en het uitspelen van de kaarten tijdens het bridgen. Hij praat niet te snel, is zeer goed verstaanbaar en weet zijn toehoorders met humor te verrassen. Het is al snel duidelijk dat er in de zaal mensen zitten die al langer bridgen en de ins en outs van het spel kennen. De vragen die zij aan Portegijs stellen zijn relevant en vaak gedetailleerd. Portegijs geeft op alle vragen uitvoerig en geduldig antwoord. Hier en daar maken bezoekers van de bridgeclinic aantekeningen. Aan het eind krijgt iedereen de theorie op papier uitgereikt. Na afloop van het theoretische gedeelte gaan de aanwezigen 20 spellen spelen. Steeds met dezelfde partner, maar om de vier spellen tegen een andere tegenstander. Deze spellen zullen aan het eind van de middag worden besproken, legt Portegijs uit.

Een kwartier voor het einde van het theoretische gedeelte arriveert een dame met haar auto bij De Schakel. We spreken haar even later aan. Nee, zij komt niet om het theoretische gedeelte van de bridgeclinic te volgen. Net als enkele anderen komt zij uitsluitend voor het spelen. Zij speelt al meer dan twintig jaar bridge en leerde het spel in het verleden van haar inmiddels overleden broers.

"Mijn broers leidden een bridgeclub in Amsterdam-Noord, waar ik toen ook woonde. Ik woon nu in Diemen en speel hier bij drie bridgeclubs: bij Sans Atout en Honneur, die hier in De Schakel spelen, en bij FMK. Die afkorting staat voor Foutje Moet Kunnen, ha ha."

Zij is dus een ervaren speler en liefhebber van het spel. "Je kunt tot op hoge leeftijd bridgen, zolang je geest scherp blijft. En bridgen draagt bij aan de vitaliteit van je geest. Maar bridgen is ook voor de gezelligheid en is goed voor de sociale contacten. Dat is ook een van de redenen dat er hier veel mensen zijn."

Bridgen blijkt een populair tijdverdrijf voor een behoorlijk aantal senioren in Diemen. Eerder deze maand gingen er twee cursussen van start: op woensdag 15 januari begon er een vervolgcursus in De Schakel en vrijdag 17 januari ging de cursus voor beginners in Het Noorderlicht in Diemen-Noord van start. Portegijs geeft de cursus in De Schakel, die in het Noorderlicht wordt gegeven door Ben Kunnen.

Rob Verheuvel (64) uit Diemen speelt pas twee jaar bridge, maar heeft desondanks kijk op het spel. "Je mag tijdens het bieden niet met je partner praten. Je communiceert door middel van zogenaamde biedingen. Als je vaker met elkaar speelt kun je op basis van de biedingen die jouw partner doet, wel inschatten welke kaarten hij of zij in handen heeft. Het is daarom best handig als je vaak met dezelfde partner speelt."

Uit ervaring weet hij dat er echtparen zijn die of per se wel met elkaar willen spelen, of juist helemaal niet. "Sommige echtparen spelen nooit met elkaar omdat daar alleen maar ruzie van komt, bij andere echtparen verloopt het samen bridgen prima. Maar ook aan het vinden van een geschikte bridgepartner moet je wel wat aandacht besteden."

Verheuvel is 31 jaar getrouwd met zijn echtgenote Joke. "Zij heeft altijd gezegd dat zij nooit zou gaan kaarten omdat dit alleen maar tot ruzie zou leiden, ha ha. Maar inmiddels is zij daar anders over gaan denken. Zij is deze maand gestart met de beginnerscursus in Het Noorderlicht en gaat als zij die cursus heeft afgerond bridgen bij de vereniging Sans Atout, hier in De Schakel. Ik speel elke woensdagavond bij Sans Atout. Ja, wij gaan samen spelen. Ik weet zeker dat dit wel goed gaat."

Jessica van der Wiel is deze zondag ook aanwezig. Samen met haar man Bartolo Westerveld heeft zij sinds maart vorig jaar de leiding van bridgeclub Sans Atout. Zij is een ervaren speler. "Mijn ouders hebben mij bridgen geleerd toen ik zestien jaar oud was en nu ben ik 52 jaar. Dus ik speel al heel lang. Ik houd van spelletjes en vind bridge een erg leuk spel om te doen. Bridge verveelt mij nooit en je bent niet afhankelijk van geluk omdat je binnen een vereniging speelt. Aan het eind van het spel vergelijk je jouw score met die van de andere deelnemers die - met dezelfde kaarten - ook hun uiterste best hebben gedaan."

Zij speelt regelmatig bridge. "Mijn man en ik spelen elke woensdag tijdens de clubavond van Sans Atout in De Schakel. Daarnaast spelen wij regelmatig thuis met vrienden. Maar onze kinderen zitten op de middelbare school, dus wij zijn nog niet in de gelegenheid om heel veel tijd aan bridge te besteden."

Jessica en Bartolo hebben twee kinderen, een dochter en een zoon. "Onze dochter heeft niets met bridge. Maar zij helpt mee tijdens de bridgeclinics op de zondagmiddag. Onze zoon is wel een bridgeliefhebber. Hij is nu 11 jaar en is vier jaar geleden begonnen met bridge. Ja, er zijn niet veel jongeren die bridge spelen, zeker niet in clubverband. Ik vind het jammer dat er in Diemen en omgeving geen bridgeclubs voor kinderen en tieners zijn."

Jessica van der Wiel is elke maand aanwezig tijdens de bridgeclinics in De Schakel. "Hoewel ik al heel lang bridge speel, is het zeker niet zo dat ik niets meer kan leren. Ook ik steek wel iets op van hetgeen Nico vertelt. Ik vind dat Nico de bridgeclinics op een leuke manier geeft. Dat geldt ook voor de cursus voor gevorderden die onlangs in De Schakel van start is gegaan."