Stefan Mooij, een van de eigenaren van het bedrijf .
Stefan Mooij, een van de eigenaren van het bedrijf . Foto: Trudy Kroese

'Het is ons doel om vernieuwend te blijven'

DIEMEN - Het bedrijf TDE-lighttech aan de Verrijn Stuartweg 11a ontwikkelt en levert LED-verlichting. Het bedrijf bestaat sinds 1990 en is sinds 2001 in Diemen gevestigd. Oprichter Aad Mooij, zijn zoon Stefan en Donald van Rijswijck zijn eigenaar van het bedrijf, waar inmiddels 15 mensen werken. Stefan Mooij vertelt over het bedrijf.

"Het bedrijf is in 1990 begonnen als handelsbedrijf in theater- en discotheekverlichting, vandaar de naam TDE, die staat voor Theatre Discolight Equipment. Wij verkochten en verhuurden verlichting en geluidsapparatuur aan discotheken, theaters en bedrijven die bijvoorbeeld een bedrijfsfeest gaven. Sinds 1999 zijn wij ons gaan richten op LED-verlichtingsproducten en dat is een gouden greep gebleken. Wij waren een van de eerste bedrijven die zich daar op richtten en lopen nog steeds voorop. Het is ons doel om vernieuwend te blijven. Donald van Rijswijck, onze hoofd R&D, is daarin erg belangrijk. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze vernieuwende producten."

Het nieuwste paradepaardje van TDE-lighttech is de unieke Moodspot. "Dat is een LED-armatuur waarvan niet alleen de intensiteit afneemt, maar waarbij ook de kleur van het licht warmer wordt naarmate je de verlichting dimt. Hiermee wordt de werking van de alom bekende gloeilamp en halogeenlamp gesimuleerd. De Moodspot is uitermate geschikt voor toepassingen waarin sfeer en beleving erg belangrijk zijn. Daarom leveren wij de Moodspot aan veel bioscopen, hotels en theaters, zoals De Vest in Alkmaar en CitizenM Hotels. De Moodspot zorgt er ook voor dat de verlichting op allerlei activiteiten in het theater kan worden afgestemd, bijvoorbeeld voor de pauze, maar ook voor de schoonmaak. De Moodspot zorg voor licht dat vergelijkbaar is met de sfeervolle verlichting van een halogeenlamp. Daarnaast wordt er met LED-verlichting natuurlijk veel energie bespaard. De grote zaal van Theater De Vest wordt nu verlicht met in totaal 1.100 watt, waar vroeger 7.000 watt nodig was. Er wordt dus veel op kosten bespaard."

Mooij geeft aan dat TDE-lighttech het vooral van mond-tot-mondreclame moet hebben. "Wel stonden wij onlangs nog op QUE2014, de vakbeurs voor theatertechniek. Het is belangrijk om het contact met klanten te onderhouden en nieuwe contacten aan te knopen. Verder zijn onze vertegenwoordigers zeer actief en breng ik zelf ook regelmatig bezoeken aan klanten."

Het bedrijf startte in 1990 in Amsterdam-Zuidoost, maar verhuisde in 2001 naar de Verrijn Stuartweg in Diemen omdat het hier mogelijk was een pand te kopen en dat vervolgens uit te breiden. Mooij is zeer tevreden over de locatie van het bedrijf: goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Daarnaast wordt er als het maar even kan samengewerkt met andere bedrijven op het bedrijventerrein. Een goed voorbeeld van business-to-business.

Het bedrijf heeft ook projecten gedaan in Diemen. Enkele jaren geleden werd in de toren van de Sint Petrus' Bandenkerk LED-verlichting geïnstalleerd. "De mensen van de kerk wilden de toren verlichten, maar niet het risico lopen dat er een lamp stuk zou gaan. De toren is immers moeilijk te bereiken. Met LED-verlichting is dat probleem nu verholpen, want met een minimale levensduur van 50.000 branduren, zal er in de nabije toekomst geen lamp verwisseld hoeven worden. De verlichting is, in samenwerking met Koninklijke Saan gemonteerd, in de vier hoeken van de kerktoren geplaatst. Sindsdien zorgen de lampen voor een sfeervolle verlichting."

Bedrijf is sinds 2001 in Diemen gevestigd

TDE-lighttech voorziet tevens de gebouwen van de Campus Diemen Zuid van LED-verlichting. "In alle gangen van de gebouwen van de campus brandt nu een ononderbroken LED-lijn. Het gaat om in totaal ca. 3,5 kilometer aan verlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat er geen onverlichte plekken zijn en daarbij levert het, ook voor dit project, weer een enorme energiebesparing op", aldus Mooij.