Afbeelding

Sinterklaas aan de bar

Op de plaats waar ooit herberg 'Huis te Rust' stond aan de Hartveldseweg kwam na de sloop een woonblok met huurhuizen. Op de begane grond kwamen winkels. In 1915 hadden de heer Piël en Piet Vervetjes daar een zaak in landbouwgereedschap en ijzerwaren.

Piet Vervetjes was een actief man in de Diemense samenleving. Hij speelde toneel en hij was een goede schermer en biljarter. Hij zat in het bestuur van verschillende verenigingen zoals de 'Diemer IJsclub' en de 'Kinderfeestcommissie'.
Zo hielp hij mee het sinterklaasfeest in Diemen te organiseren. Tijdens een zeer koude winter verscheen de goede Sint, gespeeld door Cor Nijgh, op zijn schimmel bij de Diemerbrug. Tot grote verbazing van de vele toeschouwers reed hij met zijn paard het café van Bernard Vervetjes (geen familie van Piet Vervetjes) binnen en posteerde de oude, maar vooral koude Sint zich aan de bar en sprak de wijze woorden: "Geef Sinterklaas eens een borrel om even bij te komen." Vanuit de menigte in en bij het café ging een gejuich op toen de kroegbaas zonder morren het spel meespeelde en een stevige borrel inschonk.