College is tegen Wmo-akkoord
tussen VNG en staatssecretaris

DIEMEN - Het college van B en W wil in de toekomst verantwoordelijk zijn voor de persoonlijke verzorging van inwoners van Diemen die dat nodig hebben. Het college van B en W heeft daarom tegen het akkoord gestemd dat de VNG en staatssecretaris Van Rhijn van Volksgezondheid hebben gesloten over persoonlijke verzorging.

Wethouder Ruud Grondel van Volksgezondheid en Welzijn geeft aan dat een aantal taken van de Wmo van het Rijk naar de gemeente worden overgeheveld. "Aanvankelijk was het voorstel om ook de persoonlijke verzorging van de AWBZ naar de gemeente over te hevelen. Dan praat je over zaken als het wassen en verbinden van mensen. Die taken vallen nu onder verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Maar het schoonmaken van de woningen van cliënten valt nu onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Als al die werkzaamheden door de gemeente worden uitgevoerd bevordert dat de samenhang."

De wethouder geeft aan dat het college van B en W met het oorspronkelijke voorstel kon leven, omdat het overhevelen van de persoonlijke verzorging van cliënten van de AWBZ naar de gemeente als voordeel heeft dat Diemen de zaken kan sturen en voor samenwerking tussen huisartsen en andere instellingen kan zorgen.

Met het akkoord tussen de VNG en de staatssecretaris is het college van B en W het niet eens. Het nieuwe voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en staatssecretaris Van Rhijn heeft tot gevolg dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk blijven voor de persoonlijke verzorging van cliënten en de invloed van de gemeente beperkt is.

Grondel geeft aan dat de gemeente een signaal heeft afgegeven dat ertoe moet leiden dat de VNG en de staatssecretaris opnieuw met elkaar gaan praten en met een andere oplossing komen.

"Het overdragen van Wmo-taken van het Rijk naar de gemeenten gaat met enorme bezuinigingen gepaard. De enige
manier waarop gemeenten kunnen hopen te besparen is door meer samenhang tussen het werk in het veld te creëren. Daarom zijn de gemeenten zo boos dat veel van de taken, zoals de persoonlijke verzorging, volgens het akkoord niet naar de gemeenten komen", aldus Grondel.