Bacootje

Drink geen borrel met je (jeugd)helden als je eigenlijk hoort te werken. Het kan vervelende consequenties hebben.

Het volgende verhaal gaat over een man die we maar even Lange zullen noemen. Het verhaal is aan mij verteld door zijn broer en een van zijn beste vrienden. Lange zelf heb ik er nooit naar kunnen vragen, want hij is alweer jaren geleden overleden.

Lange was een fervent supporter van Ajax en een levensgenieter pur sang. Hij had diverse banen in de horeca en bezocht zelf ook graag de nodige etablissementen. In de jaren 80 kreeg hij een droombaan. Hij kon als barkeeper aan de slag bij een horeca-exploitant die in stadion De Meer was gevestigd. In die horecazaak kwamen vooral de huurders van de skyboxen in het stadion. Ook liepen er wel eens (oud-)spelers van Ajax binnen om even aan de bar te gaan staan en van een consumptie te genieten.

Toen Lange slechts een dag in dienst was stapten, volgens de mensen die mij het verhaal verteld hebben, een paar van zijn jeugdhelden de horecazaak in het stadion binnen. Het ging, zo wil de overlevering, om Johan Cruijff en Piet Keizer. De barkeeper keek zijn ogen uit en toen zijn twee helden, zo wil het verhaal, een bacootje bestelden, kon hij zich niet inhouden. "Heren, ik doe mee en neem ook een bacootje." Een doodzonde in de meeste horecazaken.

Hij had een fantastische middag en avond achter de bar en vond het prachtig om met Cruijff en Keizer een glaasje te drinken en te converseren. Nadat de twee ex-spelers de horecazaak in het stadion weer hadden verlaten, kwamen er nieuwe gasten binnen. Lange had er zin in gekregen en de bacootjes smaakten hem heerlijk. Dat hij na verloop van tijd dronken achter de bar stond deed hem niets.

Toen zijn baas het verhaal hoorde was hij niet te spreken over het gedrag van zijn nieuwe personeelslid. Lange kreeg op staande voet ontslag. Hij vond het niet leuk, maar kon zijn vrienden wel een mooi verhaal vertellen.