Dachel Dominique treedt al veel op.
Dachel Dominique treedt al veel op.

Van Diemen naar Hollywood

DIEMEN - De Diemense Dachel Dominique is pas 14 jaar en gaat een heel bijzonder avontuur tegemoet. Tijdens de nationale auditie in Amsterdam afgelopen zaterdag is zij geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen bij de World Championships of Performing Arts (WCOPA) in Hollywood. Dolblij is ze, nu nog zorgen dat de talentvolle gymnasiumleerlinge de trip ook kan maken.

door Ingrid van Vlijmen

"Mijn leven bestaat uit muziek. Zingen is wat ik het liefste doe en wat mij gelukkig maakt. Ik weet niet wat ik zonder muziek zou doen", vertelt Dachel. "Al op mijn zesde was performen mijn hobby. Elke maand wilde ik een nieuwe dans oefenen; ik deed aan klassiek ballet, streetdance en bollywooddance. Toen ik ouder werd, was ik helemaal weg van Miley Cyrus als Hannah Montana. Ik wilde net als Hannah elke dag optreden, dus ik ging op zangles. Op het moment heb ik zangles op de Babette Labeij Music Academy."

Al dat oefenen wierp zijn vruchten af: "Ik trad regelmatig op op mijn basisschool, De Octopus. Ook nu sta ik regelmatig op het podium. Daarnaast plaats ik graag covers op YouTube om mijn talent met de wereld te delen. Vorig jaar heb ik mijn eerste single gemaakt in Trinidad en Tobago: 'Smiling face'. Waarom daar helemaal? Daar komt mijn moeder vandaan dus wij gaan daar elke zomer heen. In 2012 heb ik een beroemdheid uit Trinidad ontmoet die mijn stem wel mooi vond en een singeltje met me wilde opnemen. Dat heb ik afgelopen zomer gedaan en aan hem opgedragen. Acteerles heb ik nooit gehad maar ik heb wel al in een commercial gespeeld."
Talentenjachten

Dachel deed al mee aan diverse talentenjachten, zoals 'Holland's got talent' en 'The Voice Kids' maar kwam niet door de auditieronden. Werd Dachels talent daar misschien niet genoeg op waarde geschat, de jury van WCOPA was zaterdag onder de indruk. De WCOPA worden wel de Olympische Spelen voor artiesten genoemd. Er doen 53 landen aan mee en Dachel mag in Hollywood Nederland vertegenwoordigen, samen met andere artiesten. "Bij mijn auditie werd gezegd: 'Er zijn zangers en rappers maar niet veel kunnen het allebei.' Dus ben ik geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen met zang en rap. Naast de categorie vocaal doe ik ook mee in de categorie acteren."

Sponsors
Het wordt een drukke periode, met workshops, teamdagen and coachingsessies hier in Nederland. "Gelukkig kan ik goed plannen zodat mijn schoolwerk er niet onder zal lijden." Ook in Hollywood worden er workshops en bootcamps gehouden ter voorbereiding op de grote show. Dachel maakt kans om studiebeurzen, go-sees en medailles te winnen. En als ze nou ontdekt wordt? "Dan kom ik eerst terug om mijn school af te maken. Het is een geweldige ervaring om dit mee te maken. Je moet talent hebben en door de voorrondes komen. Anderzijds is er wel een financiƫle drempel. De reis en het verblijf moet ik zelf betalen en ook mijn moeder gaat mee. Dat moet van de organisatie omdat ik nog minderjarig ben. Ik hoop dan ook dat er mensen of bedrijven zijn die mij willen sponsoren om het nodige bedrag bij elkaar te krijgen. Als dat op tijd lukt, kan ik deze zomer al naar Hollywood, anders volgend jaar. Het is allemaal zo snel gegaan, ik ben nog aan het bedenken wat ik zelf kan doen om geld te sparen. Ik zou kunnen optreden als mensen dat willen sponsoren, bijvoorbeeld bij een bedrijfsfeest."