Ad Jansen voor de Sint Petrus' Banden.
Ad Jansen voor de Sint Petrus' Banden. Foto: Trudy Kroese

'Ik vind het leuk om met jonge mensen om te gaan'

DIEMEN - Ad Jansen (71) is een van de vrijwilligers van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden. Jansen verricht samen met vele anderen op vrijwillige basis diverse taken voor de parochie. Hij zet zich tevens in voor het behoud van de parochie in Diemen. De voormalige leraar van onder andere de Sint-Petrusschool woont sinds het einde van de jaren 60 in Diemen. 

Waar kom je vandaan?
"Ik ben in Amsterdam geboren en ben opgeroeid in de Indische Buurt. Wij woonden op het Amboplein, tegenover de Gerardus Majellakerk. Dat gebouw wordt nu niet meer als kerk gebruikt. Ik kom uit een katholiek gezin en heb twee broers. Mijn moeder had een textielwinkel die Jansen Textiel heette. Zij had een leuke slogan bedacht: 'Voor het betere werk tegenover de kerk'. Een van mijn broers heeft die zaak later voortgezet in winkelcentrum Diemerplein. Ik was lid van het kerkkoor en heb een liberale opvoeding genoten."

Waar ging je naar school?
"Na de lagere school ging ik naar de Adelbertus Mulo in Amsterdam-Oost, daarna heb ik nog twee jaar op het Ignatius College gezeten. Vervolgens heb ik de kweekschool afgerond, want ik wilde leraar worden. Toen ik een baan in het onderwijs kreeg mocht ik vervroegd uit militaire dienst. In 1969 ben ik bij de Sint-Petrusschool in Diemen gaan werken. Dat was nog in het oude gebouw dat vlak naast de kerk Sint Petrus' Banden stond. Ik werkte daar samen met collega's als Henk van Poecke, aan wie ik veel te danken heb, Theo van der Meer en Ans Post. Later kwam Hans Hornstra bij ons werken. Hans is al jaren directeur van de Sint-Petrusschool. Toen ik dertig jaar was ben ik Duits gaan studeren, achtereenvolgens LO, MOA en MOB. Nadat ik die opleidingen had afgerond ben ik Duits gaan geven op middelbare scholen: eerst in Naarden en later in Hilversum. Toen ik zestig jaar was mocht ik vervroegd met pensioen."

Hoe ben je in Diemen terechtgekomen?
"Aan het eind van de jaren 60 werden er in het centrum van Diemen woningen gebouwd die door ambtenaren en leraren met 15 procent korting konden worden gekocht. Ik heb toen 45.000 gulden voor die woning betaald. Ik ben altijd in Diemen blijven wonen. Ik vind het een heerlijk dorp om in te wonen en het leuke is dat veel mensen elkaar kennen."

Je doet veel vrijwilligerswerk voor de parochie Sint Petrus' Banden.
"Ja, maar ik wil benadrukken dat ik dat werk samen doe met heel veel andere vrijwilligers. Ik ben lid van de kerkautodienst en vervoer mensen naar en van de kerkdiensten in de Sint Petrus' Banden, ik verzorg elke twee weken samen met een aantal andere vrijwilligers het kerkhof achter de kerk en ik werk mee aan de kerkbalans. Dat houdt in dat wij bij de leden van onze parochie enveloppen afleveren en die later weer ophalen. Op die manier leveren onze parochianen een financiële bijdrage. Ook loop ik collectes tijdens de diensten in de Sint Petrus' Banden en ik moet zeggen dat de opbrengst mij niet tegenvalt; daarnaast ben ik voorzanger tijdens de jaarlijkse Sint Jansprocessie in Laren en zet ik mij in voor de Stille Omgang die elk jaar in Amsterdam wordt gehouden. Het is mooi om te zien dat er elk jaar veel mensen uit Diemen meelopen, waaronder veel jongeren. Sinds twee jaar ben vrijwilliger tijdens de kerstommegang die sinds 2012 in Diemen wordt gehouden. Dat is een groot succes. Ook ben ik als vrijwilliger chauffeur bij De Zonnebloem. Veel mensen van de parochie Sint Petrus' Banden zetten zich ook elders in het dorp in als vrijwilliger. De gemeente mag de handen dichtknijpen dat er zoveel vrijwilligers in Diemen actief zijn."

Ad Jansen is ook bij veel mensen bekend die geen lid zijn van de parochie Sint Petrus' Banden. Zo nu en dan stapt hij een café in Diemen binnen, drinkt een glaasje en converseert ontspannen met de andere gasten. Hij is altijd goedgehumeurd en lacht veel: een mensenmens. "Ja, dat klopt. Dat heb ik van mijn moeder, zij was ook een echt mensenmens. Ik vind het leuk om met jonge mensen om te gaan. Dat houdt mij zelf ook jong."

Maak je je zorgen over de afname van het kerkbezoek?
"Ja, maar de diensten in de Sint Petrus' Band trekken meer bezoekers dan het gemiddelde kerkbezoek in de regio. Het kerkgebouw is mooi en goed bereikbaar. De tram stopt voor de deur. Wat mij opvalt is dat er veel jongeren tijdens de kerkdiensten aanwezig zijn. Paus Fransiscus, die ik overigens een geweldige man vind, heeft gezegd dat de parochies zelf actiever moeten worden. De mensen moeten niet naar de pastor komen, maar de pastor moet bij de mensen op bezoek gaan, is de mening van de paus."

Het zag er enige tijd naar uit dat de kerkdiensten in de Sint Petrus' Banden zouden stoppen.
"Dat heeft inderdaad gespeeld, maar na overleg met bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam is dat nu van tafel. Onze parochie gaat bestuurlijk samenwerken met parochies in Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuidoost en Duivendrecht. De diensten in de Sint Petrus' Banden blijven dus doorgaan. Ik hoop dat dit nog heel lang het geval zal zijn. Ik maak mij wel zorgen over het geld dat nodig is voor de restauratie en het onderhoud van de kerk en de pastorie. In de kerk zijn wel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, maar er moet nog veel meer gebeuren. De pastorie moet ook heel nodig gerestaureerd worden. Ik zou het goed vinden als elke parochiaan elk jaar een bepaald bedrag afdraagt voor het onderhoud en de restauratie van de kerk en de pastorie. Wellicht kunnen ook mensen die geen lid zijn van de parochie een financiële bijdrage leveren. De Sint Petrus' Banden is een van de weinige mooie oude gebouwen die wij nog in Diemen hebben. De kerk staat hier al langer dan 100 jaar. Ik denk dat vrijwel iedereen in Diemen het belangrijk vindt dat deze kerk, die een van de herkenningspunten in Diemen is, hier nog lang zal staan en goed onderhouden wordt."

De kerstommegang in 2013.