Bondscoach

Het Nederlands elftal heeft door de jaren heen vaak een Ajax-identiteit gehad. Veel spelers die het Oranje tricot hebben gedragen kwamen voort uit de jeugdopleiding van Ajax, of speelden voor de club uit De Meer en later de Arena.

Een aantal bondscoaches heeft ook een verleden bij Ajax. Rinus Michels was de meest succesvolle. Hij was in 1974 supervisor van het Nederlands elftal dat de WK-finale haalde. De Sfinx kende vele spelers uit zijn tijd als trainer bij Ajax: Suurbier, Haan, Krol, Neeskens, Rep en maestro Cruijff. Keizer was in zijn nadagen en mocht alleen tegen Zweden spelen. Veertien jaar later was hij bondscoach toen Oranje in München Europees kampioen werd. Het is de enige hoofdprijs die het Nederlands elftal in de wacht sleepte. In dat team speelden (ex-)Ajacieden als Ronald Koeman, Rijkaard, Vanenburg, Wouters, Arnold Mühren en Van Basten. Kieft deed als invaller van zich spreken door in de cruciale wedstrijd tegen Ierland de winnende treffer te maken.

Latere bondscoaches met een Ajax-verleden behaalden wisselende resultaten. Leo Beenhakker was coach van het team dat in 1990 faalde tijdens het WK in Italië. De spelers die de dienst uitmaakten hadden een voorkeur voor Cruijff als bondscoach. Hoewel Oranje het toernooi als een van de titelfavorieten startte, werd het een fiasco. Nederland sneuvelde in de achtste finale tegen West-Duitsland. Frank Rijkaard behaalde als bondscoach de halve finale van het EK in 2000. Louis van Gaal deed het slecht. Hij slaagde er niet in om het Nederlands elftal naar het WK in Japan en Zuid-Korea (2002) te loodsen. Marco van Basten was bondscoach tijdens het WK van 2006 (achtste finale) en het EK van 2008 (halve finale). Van Gaal is nu opnieuw bondscoach. Oranje plaatse zich onder zijn leiding zonder problemen voor het WK in Brazilië. Het Nederlands elftal wacht een zware zomer en de kansen dat het team ver komt lijken gering. Na het WK neemt Hiddink het werk van Van Gaal over, om twee jaar later plaats te maken voor Danny Blind. Ook een ras-Ajacied.