Project Samen Veilig Diemen moet veiligheid bevorderen

DIEMEN - De gemeente, politie en brandweer houden dit jaar het project Samen Veilig Diemen. Vorige week was er een voorlichtingsbijeenkomst in het gemeentehuis voor bewoners van de wijken Centrum-West en Ruimzicht-West.

Voor bewoners van de andere wijken van Diemen worden er in de loop van dit jaar eveneens voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. Tijdens het project Samen Veilig Diemen wordt aandacht besteed aan wat mensen kunnen doen om te voorkomen dat er bij hen wordt ingebroken, welke brandveiligheidsmaatregelen er kunnen worden genomen en wat er kan worden gedaan als er een medische noodsituatie plaatsvindt. Tijdens de voorlichtingsavonden wordt de aandacht vooral gevestigd op dat wat mensen zelf kunnen doen om hun woning of leefomgeving veiliger te maken.

Vertegenwoordigers van de brandweer gaven informatie over hoe brand in de woning kan worden voorkomen en hoe er moet worden gereageerd als er toch brand uitbreekt. De brandweerlieden gaven informatie over zaken als het voorkomen van kortsluiting, het beheersen van een vlam in de plan en het uitstippelen van vluchtroutes in de woning die altijd vrij moeten zijn van obstakels. Als er brand uitbreekt, dient meteen 112 te worden gebeld en als het kan de woning te worden verlaten. Daarbij dienen ook andere bewoners en buren te worden gewaarschuwd. Zeer belangrijk is het om een rookmelder in de woning op te hangen. Een rookmelder kan levens redden. De informatie van de brandweer klonk logisch, maar was goed om weer eens te horen.

De politie vertelde over woninginbraken. Dit is een misdrijf dat dikwijls in de gemeente voorkomt. De werkwijze van de verschillende inbrekers werd uitgelegd en men gaf tips om inbraak in de woning te voorkomen: goed hang-en-sluitwerk, niet de indruk wekken dat de woning enige tijd niet bewoond is en goed opletten in de woonomgeving. Als bewoners onbekenden in de buurt zien rondhangen of andere vreemde zaken constateren, is het belangrijk om de politie te bellen.

Vrijwilligers van de politie gaan bij Samen Veilig onder leiding van ervaren agenten van het wijkteam Diemen de verschillende woonwijken van de gemeente in.

Vervolg op pagina 5