De wachtruimte in De Brede HOED.
De wachtruimte in De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

Veel positieve reacties op De Brede Hoed

DIEMEN - De Brede HOED is vorige week maandag officieel geopend. Inwoners van Diemen kunnen in het gebouw aan de D.J. den Hartoglaan terecht voor een bezoek aan eerstelijnhulpverleners, die zorg en advies bieden van de wieg tot het graf. Sylvia Tettero, coördinator van De Brede HOED namens de gemeente, geeft toelichting op een bijzonder project van de gemeente. In hetzelfde gebouw, aan de andere zijde, zijn vier huisartsen te vinden die tot voor kort op diverse locaties in het centrum van Diemen werkten.

De Brede HOED heeft een plek gekregen in het hart van Diemen: schuin tegenover het gemeentehuis, pal tegenover het politiebureau en naast de brandweerkazerne. Op een deel van die locatie stond sinds de jaren 50 de kerk de Schuilplaats. De toren van de kerk is geïntegreerd in het gebouw De Brede HOED. Tijdens de openingsbijeenkomst van De Brede HOED stelde projectwethouder Lex Scholten dat in het gebouw de architectuur van de jaren 50 samenkomt met de architectuur van de 21ste eeuw.

Het idee voor De Brede HOED ontstond meer dan tien jaar geleden. De gemeente wilde de vier huisartsen die in het centrum van Diemen werkten één accommodatie aanbieden waar zij hun werk zelfstandig zouden kunnen voortzetten, maar ook makkelijker zouden kunnen samenwerken. Het project liep vertraging op en een van die vier huisartsen, Miltenburg, is inmiddels met pensioen. Zijn praktijk is overgenomen door dokter Bruinsel. De huisartsen Groen, Van Grieken, Teszler en Bruinsel werken sinds 10 december in het nieuwe gebouw. Dat is sinds die datum ook de werkplek van de assistenten van de huisartsen, de praktijkondersteuners, een kinderfysiotherapeut en een kinderlogopedist.

Op de begane grond van het gebouw aan de D.J. den Hartoglaan, bereikbaar via de ingang aan de kant van het gemeentehuis, werkt een groot aantal eerstelijnhulpverleners. Sylvia Tettero geeft aan wie er allemaal een plek hebben gekregen: het Wmo-loket van de gemeente, het Ouder en Kind Centrum (waaronder de jeugdgezondheidszorg GGD, het consultatiebureau en de opvoedadviseur) en het maatschappelijk werk van maatschappelijke dienstverleningsorganisatie Madi waar mensen terecht kunnen voor vragen op het gebied van gezin, huisvesting, werk en budgettering. Bij Madi zijn ook de sociaal raadswerkers en de ouderenadviseur in dienst.

In De Brede HOED is verder plaats voor het steunpunt huiselijk geweld (de Blijfgroep), houdt Markant een mantelzorgspreekuur en werken personeelsleden van Thuiszorg Amstelring, Cordaan Thuiszorg en ergotherapie, Wonen Plus en de Vrijwilligersvacaturebank. Die laatste twee maken deel uit van de Diemense welzijnsorganisatie Stichting Welzijn Diemen (SWD). Die stichting heeft ook nog afdelingen die in De Omval gevestigd blijven.

In de Brede HOED werken verder mensen van ABC Schoolbegeleidingsdienst, twee verloskundigen (van respectievelijk Vida en Nova), een logopediste, een overgangsconsulente en het uitvaartbedrijf Mea Vota. De gemeente is nog in gesprek met Mee, een instelling die mensen met een beperking ondersteunt, en Roads, dat zich richt op de geestelijke gezondheidszorg.

Sylvia Tettero: "Als coördinator namens de gemeente ben ik het aanspreekpunt voor de huurders en gebruikers van De Brede HOED. Ik regel bijvoorbeeld zaken die betrekking hebben op de huur en houd mij ook bezig met facilitaire zaken."

Zij stuurt tevens het team Brede HOED aan. "Dit is een team met verschillende professionals die hulp bieden aan huishoudens, met of zonder kinderen. Het gaat hier om huishoudens die met te veel problemen kampen. Dat kunnen problemen met gezondheid, met werk, met het organiseren van het huishouden, relaties binnen het gezin, het inkomen of als er kinderen zijn met de opvoeding van de kinderen zijn. Die huishoudens komen op diverse manieren bij ons terecht: op eigen initiatief, via de huisarts, het maatschappelijk werk, school of een sportclub of andere vereniging. Die gezinnen worden bij mij aangemeld en vervolgens breng ik een van de professionals zo snel als mogelijk in contact met het huishouden. De leden van het huishouden stellen samen met de hulpverlener een plan van aanpak op dat erop gericht is het huishouden weer op de rails te krijgen. De Brede HOED maakt het voor de diverse partijen makkelijk om snel en effectief te overleggen. Als dat nodig is kunnen wij ook overleg voeren met de huisartsen, onze buren, die ook in het gebouw werken."

"Landelijk gezien kunnen wij constateren dat 80 procent van de gezinnen het zelfstandig redt, 15 procent van de gezinnen lichte ondersteuning nodig heeft en 5 procent intensieve begeleiding krijgt. Die cijfers verschillen niet veel met het beeld in Diemen."

Zij geeft een rondleiding door het pand. Wie via de ingang binnenkomt loopt recht op de balie af, waar bezoekers worden ontvangen. Vlak daarnaast is een grote wachtruimte. De kleur groen overheerst in het hele gebouw en zorgt voor een frisse sfeer. Op de begane grond hebben alle organisaties die in De Brede HOED werken een of meerdere kamers waar zij hun werk kunnen doen. Ook zijn er diverse spreekkamers die door personeel van de verschillende instellingen kunnen worden gebruikt. Daarnaast is een kamer waar de mensen die in De Brede HOED werken gezamenlijk de lunch kunnen gebruiken. Opvallend is de kamer die in de toren van de voormalige kerk de Schuilplaats is gevestigd. Op de vloer ligt prachtig rood tapijt en de ruimte is heel hoog. De toren wordt gebruikt als vergaderruimte en er zullen binnenkort groepsactiviteiten plaats gaan vinden. De gemeente gaat die ruimte in de toekomst ook verhuren aan instellingen die actief zijn op het terrein van zorg en welzijn.

Tettero heeft de eerste week veel positieve reacties van bezoekers ontvangen. "Zij vinden het gebouw mooi en ruim. Ook vinden veel mensen het leuk dat de toren van de voormalige kerk deel van De Brede HOED uitmaakt. Ik heb mensen gesproken die goede herinneringen aan de Schuilplaats hebben, bijvoorbeeld omdat familie van hen daar is gedoopt of getrouwd."

Ruud Grondel, wethouder van Welzijn, geeft aan dat zijn collega Lex Scholten en hij ongeveer zeven jaar geleden initiatieven hebben ontwikkeld om naast de huisartsen ook het Centraal Servicepunt en het Ouder Kind Centrum een plek in de Brede Hoed te geven. Inmiddels werken er veel meer instanties. "Ik ben er trots op dat er in De Brede HOED heel veel instanties actief zijn die ook heel goed samenwerken. Dit is allemaal in het voordeel van de cliënten. Een cliënt die De Brede HOED bezoekt treft daar een groot aanbod aan van verschillende instanties en organisaties. Ik heb begrepen dat de samenwerking al heel goed verloopt."