Eusébio

De voormalige Portugese voetbalgrootheid Eusébio is afgelopen weekeinde op 71-jarige leeftijd overleden. Hij speelde met Benfica een legendarische Europa Cup I-finale in Amsterdam en kwam in Europees verband vijf maal tegen Ajax uit.

De in het Afrikaanse land Mozambique geboren voetballer maakte furore tijdens de Europa Cup I-finale van 1962. Benfica en Real Madrid speelden onder leiding van de Amsterdamse scheidsrechter Leo Horn een van de meest legendarische finales. Benfica won met 5-3, Eusébio scoorde twee maal.

In het seizoen 1968-1969 stuitten Ajax en Benfica op elkaar in de kwartfinale van het Europa Cup I-toernooi. In een ondergesneeuwd Olympisch Stadion won Benfica met 1-3. Ajax leek uitgeschakeld. De Amsterdammers namen echter revanche en wonnen in Lissabon eveneens met 1-3. Er was een beslissingswedstrijd nodig. Ajax en Benfica speelden die wedstrijd in Stade de Colombes in Parijs. Er reisden zo'n dertigduizend supporters van Ajax mee naar de hoofdstad van Frankrijk. De wedstrijd werd op woensdagmiddag gespeeld en op de televisie uitgezonden. Er zaten ook veel kinderen voor de buis. Na 90 minuten was er niet gescoord, maar in de verlenging sloeg Ajax keihard toe. De Zweed Danielsson maakte twee treffers, Cruijff scoorde één keer. In de halve finale schakelde Ajax Spartak Trnava uit Tsjecho-Slowakije uit. Maar in de finale was het ervaren AC Milan te sterk: 4-1. In het seizoen 1971-1972 ontmoetten Ajax en Benfica elkaar in de halve finale van het Europa Cup I-toernooi. Benfica had een ronde eerder Feyenoord uitgeschakeld. In Lissabon vernederden de Portugezen de Rotterdammers: 5-1. De dubbele krachtmeting tussen de houder van de Europa Cup I Ajax en Benfica sprak niet echt tot de verbeelding. In Amsterdam won Ajax met 1-0 door een kopbal van rechtsbuiten Swart. Tijdens de return in Lissabon werd niet gescoord. Ajax won dat seizoen voor de tweede maal in successie de Europa Cup I. In de finale werd in Rotterdam gewonnen van Internazionale: 2-0. Cruijff maakte beide doelpunten.