De flats aan de Rode Kruislaan werden aan het eind van de jaren 60 opgeleverd.
De flats aan de Rode Kruislaan werden aan het eind van de jaren 60 opgeleverd. Foto: Trudy Kroese

HVD komt al lang op voor belangen huurders

DIEMEN - De positie van huurders staat onder druk en is steeds vaker onderwerp van discussie binnen de politiek. Henk Rademaker (78), voormalig voorzitter van Huurdersvereniging Diemen (HVD), volgt de discussies op de voet. Hij is erelid van de vereniging.

Rademaker en zijn gezin kwamen in 1969 in een net opgeleverde flat aan de Rode Kruislaan te wonen. Hij woont er nog steeds naar tevredenheid. Die flat was toen eigendom van Woningbouwvereniging Diemen Vooruit, daarna van Woonstichting Patrimonium en de laatste jaren van Woonstichting Rochdale.

Diemen Vooruit, opgericht op 30 december 1913, zou nu een eeuw bestaan hebben. Bekende namen uit het stichtingsbestuur waren onder anderen huisarts C.J. der Kinderen als voorzitter en D.J. den Hartog als secretaris. We vinden ze terug in de huidige straatnamen in Diemen.

Rademaker was een van de huurders die zich kwaad maakten over de vaak defecte centrale verwarmingen en de gebrekkige isolatie van de flatwoningen aan de Rode Kruislaan. Een aantal huurders waren het in 1980 meer dan zat, pakten hun slaapzak en bezetten het kantoor van Diemen Vooruit op de begane grond van de flat aan de Albert Loethoeliestraat. "De voorzitter van Diemen Vooruit, Henk de Wild uit Diemen, nam contact met ons op en vroeg ons te vertrekken omdat de mensen van de woningbouwvereniging niet meer konden werken", herinnert Rademaker zich. Het overleg met Diemen Vooruit leverde het door de Huurdersvereniging Diemen gewenste resultaat op: de centrale verwarmingen werden gemaakt en verbeterd en de bewoners kregen ook inzicht in de berekening van de stookkosten. In een aantal gevallen kregen zij geld terug. Verder overleg had tot resultaat dat de woningen in de loop der jaren geïsoleerd werden en van dubbel glas werden voorzien.

In de periode tussen 1979 en 1982 was Huurdersvereniging Diemen de grote animator achter de weigering van veel bewoners van de flats aan de Rode Kruislaan om huurverhogingen te betalen. Dit in verband met het gebrekkige onderhoud door Diemen Vooruit. Rademaker: "De huurders betaalden de oude huurprijs aan de verhuurder en het bedrag dat zij aan de huurverhoging kwijt zouden zijn geweest werd door ons op een geblokkeerde rekening gezet. Dit voor het geval de huurders de huurverhoging alsnog moesten betalen. De huurcommissie stelde ons in 1982 in het gelijk en de huurders van wie het geld op de geblokkeerde rekening was gestort kregen dit terug. Mensen die vanaf het begin aan de actie hadden meegedaan ontvingen 1.300 gulden. Ja, dat was een flink bedrag." Huurdersvereniging Diemen is nog steeds een actieve vereniging. Een groot deel van de huurders in de flats Rode Kruislaan, Henri Dunantlaan/Harmonielaan en Albert Loethoelistraat is lid. Het bestuur en de leden zetten zich in voor de huurders. Zo worden misstanden en klachten bij de juiste instanties gedeponeerd, zoals verhuurders en de gemeente. Zaken die met de verhuurders worden besproken zijn het onderhoud van de woningen en de algemene ruimten die door alle bewoners worden gebruikt, zoals de trappenhuizen en de liften. Met de gemeente wordt regelmatig gesproken over het onderhoud van de openbare ruimte en de inzameling van het afval.

Huurders gingen met slaapzak naar kantoor Diemen Vooruit