College wijkt niet: Nuonweg gaat dicht

DIEMEN - Het college van B en W blijft bij het standpunt dat de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg, wordt gesloten op het moment dat de Oostelijke Ontsluiting IJburg gereed is. Dit zal later dit jaar het geval zijn.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met een motie van de VVD Amsterdam om alles in het werk te stellen om de Nuonweg open te houden. Het college van B en W in de hoofdstad moet in samenspraak met Nuon, Maxis en de gemeenten Diemen en Muiden tot een oplossing komen om de weg open te houden voor auto- en fietsverkeer.

Wethouder Lex Scholten van Verkeer wijst erop dat Nuon meerdere malen en nog zeer recent heeft aangegeven dat zij de weg wil afsluiten uit het oogpunt van de veiligheid op het Nuonterrein. "Naar opvatting van de gemeente Diemen is de leefbaarheid en de levendigheid van woongebieden gediend met de aanwezigheid van voorzieningen, waaronder winkels in de woonwijken. Dat is ook goed voor bewoners die niet met de auto hun dagelijkse boodschappen willen of kunnen doen. Daarom stimuleert de gemeente ondernemers te investeren in winkelvoorzieningen in woonwijken. De afgelopen jaren is er voor enkele tientallen miljoenen geïnvesteerd in winkelvoorzieningen. Bij hun investeringsbeslissingen hebben ondernemers ongetwijfeld de ontsluiting van IJburg en Diemen en de aanwezigheid van winkelvoorzieningen in de omgeving meegewogen. Het verder openstellen van de Nuonweg achten wij dan ook een schending van het gewekte vertrouwen."

Scholten wijst er tevens op dat als de Nuonweg wordt opengehouden en de Oostelijke Ontsluiting IJburg in gebruik wordt genomen er een volwaardige parallelroute ontstaat aan de A1 tussen Muiden, Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost.

Vervolg op pagina 5.