Frank Roos (op de achtergrond) en Rien Schimmel laten de zaterdagochtend voortaan heel anders klinken.
Frank Roos (op de achtergrond) en Rien Schimmel laten de zaterdagochtend voortaan heel anders klinken.

Nieuw geluid op Radio Diemen

DIEMEN - Voor de trouwe luisteraars die op zaterdagochtend 4 januari om 10.00 uur op de radio afstemmen op RTV Diemen, zal het allemaal anders klinken dan zij gewend zijn. Wel het vertrouwde stemgeluid van presentatoren Rien Schimmel en Frank Roos, maar de eerste uitzending van een fonkelnieuw programma: 'Vrienden van Diemen'.

Tussen 10.00 en 12.00 uur richten de presentatoren zich met hun muziekkeus op de jaren 60 en 70 met een enkel uitstapje naar iets vroeger en iets later. Maar er is veel meer: elke zaterdag bellen de presentatoren met een Diemenaar om zijn of haar zaterdagochtendgevoel te peilen, vertellen een bijzonder verhaal over een plaat, draaien cabaret en gaan in op plaatselijke gebeurtenissen, waaronder optredens in De Omval. Aansluitend bij de muziek uit de pophistorie vragen ze luisteraars om inzicht te geven in een schoolrapport van lang geleden.

De twee presentatoren zijn al jarenlang op zaterdagochtend te horen op Radio Diemen. Schimmel neemt na ruim vijftien jaar afscheid van 'Tea for Two' waarin hij vooral oude muziek uit de jaren 40 en 50 draaide. Roos vindt het na 160 interviews in 'Eentje van Diemen' wel genoeg geweest. "Eentje van Diemen was vreselijk leuk om te maken, wat een interessante mensen kom je tegen als je zo'n programma maakt. Maar het is tijd voor iets nieuws", aldus Roos.

De titel van het nieuwe programma 'Vrienden van Diemen' was snel gevonden. De twee kennen elkaar al sinds de middelbare school in de jaren 60 en ze hopen voor het programma een grote vriendenkring op te bouwen onder de luisteraars. "Daarom hebben we een mailadres vriendenvandiemen@rtvdiemen.nl en sturen we iedereen die contact opneemt elke week bijzonderheden over het programma", vertelt Roos. "Uit de vriendenkring van luisteraars gaan we mensen bellen om hun zaterdagochtendgevoel te peilen."

Wat is het zaterdagochtendgevoel van de vrienden zelf? "We willen er een licht en ontspannend programma van maken, maar we vinden het belangrijk dat het ook ergens over gaat. Door het format, het tempo en de muziekkeuze zal Radio Diemen op zaterdagochtend heel anders klinken. Ik ben trots op de eigen vormgeving van het programma, die is gerealiseerd met de stem van acteur John Jones."

Radio Oud-Diemen
Naast Vrienden van Diemen op zaterdag komt er ook op zondag een nieuw programma op Radio Diemen. Vanaf zondag 5 januari duikt Roos iedere zondag in de dorpshistorie in het programma Radio Oud-Diemen. "Ik vertel mooie verhalen uit het verleden, zoals over de megabioscoop die er nooit kwam, de Gooise Stoomtram en uitspanning Betlem." Verder zijn er gesproken portretten van bekende Diemenaren uit het verleden en oud nieuws uit de Diemer Courant van de jaren 70 en 80. "Ik heb zelf jaren in Diemen voor de krant gewerkt en vertel over dingen die ik heb meegemaakt. Ik kan ook putten uit het tijdschrift van de Historische Kring Diemen. Het eerste onderwerp? De geschiedenis van Modderdorp, een tuinhuisjespark waar in de jaren 50 gezinnen permanent woonden vanwege de woningnood. Daar zit een heel interessant verhaal achter."

'Vrienden van Diemen wordt een licht programma dat wel ergens over gaat'

Vrienden van Diemen is iedere zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur te horen op Radio Diemen. Radio Oud-Diemen wordt iedere zondag uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur.