'Binnen het college van B en W ben ik eigenlijk de enige die zeker weet dat ik ook na de gemeenteraadsverkiezingen deel uitmaak van dat college.'
'Binnen het college van B en W ben ik eigenlijk de enige die zeker weet dat ik ook na de gemeenteraadsverkiezingen deel uitmaak van dat college.' Foto: Aram Goudsmit

'De dienstverlening aan de burgers blijft op het huidige niveau'

DIEMEN - Het is een traditie dat burgemeester Amy Koopmanschap in de eerste uitgave van het DiemerNieuws van het jaar terugblikt op het jaar dat achter ons ligt en vooruitkijkt naar het jaar dat net is begonnen. 2013 was een jaar waarin veel is gebeurd en 2014 wordt een jaar waarin een aantal veranderingen zal plaatsvinden. Zo zijn er op woensdag 19 maart gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van Diemen kiezen dan een nieuw gemeentebestuur.

Hoe kijkt u terug op 2013?
"Als een jaar waarin heel veel is gebeurd, maar dat is eigenlijk elk jaar het geval. Campus Diemen Zuid is in ontwikkeling gegaan en er zijn veel studenten komen wonen. Daar ben ik trots op. We moeten niet vergeten dat een aantal van die panden die nu deel uitmaken van de Campus nooit verhuurd zijn en altijd leeg hebben gestaan. Er is nu sprake van een positieve flow: het gebied leeft en er zijn veel activiteiten. De eigenaar en ontwikkelaar heeft ons veel complimenten gegeven. De lijnen tussen de eigenaar en de gemeente zijn kort, maar het is niet de eigenaar die alles bepaalt wat daar gebeurt. De zaken gaan in overleg met de gemeente."

Ook de ontwikkeling van Plantage De Sniep gaat de goede kant op, er worden steeds woningen gebouwd en opgeleverd.
"Ja, het plan wordt nu in fasen uitgevoerd. De tijd van de grote projecten is voorbij. Al besef ik dat deze opmerking haaks staat op hetgeen er op Campus Diemen Zuid plaatsvindt. De Brede HOED wordt komende week officieel geopend. Ik vind de Brede HOED een goed initiatief; de huisartsen in het centrum van Diemen werken inmiddels in het gebouw en andere eerstelijnhulpverleners en het Wmo-loket zitten daar ook. Dit zal tot samenwerking en kruisbestuiving leiden en is vooral voor de burgers erg handig."

Dit jaar wordt ook de brede school in Diemen-Noord geopend.
"Ik vind het gebouw op het eerste gezicht stevig, maar het wordt wel een mooi herkenningspunt. Het gebouw krijgt een belangrijke functie in de wijk met twee basisscholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang."

"Ik ben ook tevreden over de ontwikkeling van winkelcentrum Diemerplein. Het winkelcentrum is meer gaan leven, er zijn diverse activiteiten georganiseerd. Er zijn winkels bijgekomen en dit jaar komen er vast nog meer winkels bij. Ik hoop dat er op korte termijn mooie terrassen op het plein voor het winkelcentrum komen, zodat we echt een levendig hart van ons dorp hebben. De markt is ook weer terug op de vertrouwde plek op het plein. Dat wordt door de bezoekers gewaardeerd."

De veiligheid blijft een bron van zorg, denkt u maar aan de straatroven en de woninginbraken.
"Er wordt een landelijke campagne gevoerd om woninginbraken tegen te gaan. De nadruk ligt daarbij op preventie. Mensen kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat inbrekers erin slagen hun woning binnen te komen. Die maatregelen zijn belangrijk. Binnenkort starten we met het project Samen Veilig. De gemeente, politie en brandweer besteden dan uitgebreid aandacht aan de veiligheid in en rond om woningen in Diemen. Maar nogmaals: er is hier ook een grote rol voor bewoners weggelegd."

De gemeente wil het werk van de particuliere beveiligers bij station Diemen-Zuid vervangen door cameratoezicht.
"Door de komst van de studenten op de Campus is daar een andere situatie ontstaan. Het is veel levendiger geworden in de omgeving van het station. Het eerste half jaar verandert er niets, maar wij blijven de situatie monitoren. De beveiligers stoppen pas met hun werk als de situatie dit toelaat."

Kijkt u uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart?
"Jazeker. Het aantal zetels in de gemeenteraad gaat van 19 naar 21. Dit is het gevolg van het gestegen inwoneraantal, er wonen nu meer dan 25.000 mensen in Diemen. Ik ben erg benieuwd naar de uitslag van de verkiezingen. Hoe wordt de samenstelling van de gemeenteraad en hoe gaat het college van B en W er uitzien? Binnen het college van B en W ben ik eigenlijk de enige die zeker weet dat ik ook in de nieuwe periode deel uitmaak van dat college. Ik denk dat het voor de politieke partijen belangrijk is dat zij zich in de periode voor de verkiezingen op hun standpunten oriƫnteren. Als je naar de verkiezingsprogramma's van vier jaar geleden kijkt zie je dat veel zaken van toen niet meer spelen en andere zaken nog niet aan de orde waren. Om een voorbeeld te geven: er waren toen nog helemaal geen plannen voor de ontwikkeling van Campus Diemen Zuid."

Hoe gaat het verder met het samenwerkingsverband Duo+?
"De gemeenteraad heeft het college van B en W een krediet gegeven om de samenwerking met de gemeenten Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen nader te onderzoeken. Wij hebben geen keuze dan samen te werken. Gemeenten krijgen minder geld van het Rijk en daarnaast meer taken vanuit Den Haag. Wij willen de dienstverlening aan de burger op het huidige niveau houden. De ambtenaren blijven actief op hun eigen werkgebied, maar gaan wel nauw samenwerken met hun collega's in andere gemeenten. De kans is aanwezig dat sommige ambtenaren in een andere plaats dan nu gaan werken."

Dat leidt tot onzekerheid onder de ambtenaren.
"Ja, mensen binnen onze organisatie zijn onzeker omdat zij niet weten wat er exact op hen afkomt. Maar wij zullen de komende zes maanden gebruiken om alle medewerkers duidelijk te maken wat een eventuele samenwerking voor hen betekent. Een besluit over samenwerking met andere gemeenten wordt pas na de gemeenteraadsverkiezingen genomen."

Wat betekent die samenwerking voor de inwoners van Diemen?
"De dienstverlening aan de burgers blijft op het huidige niveau. Inwoners van Diemen kunnen ook in de toekomst rechtstreeks met de gemeente bellen en e-mailen en bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis met hun vragen terecht. Ook kunnen zij in de toekomst bij de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis een paspoort of rijbewijs aanvragen. Die zaken veranderen niet. Het is juist de bedoeling dat de samenwerking met andere gemeenten een positief effect heeft op de bedrijfsvoering van de gemeente Diemen."

De gemeente blijft 100 procent zelfstandig?
Ja. Het onderzoek is erop gericht dat de vier gemeenten gaan samenwerken, maar wel zelfstandig blijven. Diemen blijft een zelfstandige gemeente met een eigen gemeentebestuur dat het beleid bepaalt en controleert."

2014 is ook een sportjaar. Gaat u de Winterspelen in Rusland en het wereldkampioenschap voetbal in Braziliƫ volgen?
"Ik ga de Olympische Spelen intensief volgen. Hoewel ik zelf niet kan schaatsen ben ik een schaatsfanaat. Ik vind het zelfs leuk om alle wedstrijden op de 10 kilometer uit te kijken. Schaatsen verveelt mij nooit. Hoewel ik geen echte voetballiefhebber ben, zal ik het WK wel volgen. Dat is een evenement waar je niet aan ontkomt."