Leo van Staveren repareert rollators.
Leo van Staveren repareert rollators. Foto: Trudy Kroese

Senioren laten hun rollator nakijken en repareren

DIEMEN In Huis van de Buurt ‘t Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan 30 in Diemen-Zuid is donderdag 25 mei de informatiebijeenkomst ‘Veilig op pad met uw rollator’ gehouden. 

De bijeenkomst werd georganiseerd door de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB en Welzijn Diemen. Namens de PCOB begeleidden mevrouw en meneer Nieuwenhoff de bijeenkomst.

Een rollator is voor veel senioren een onmisbaar hulpmiddel. Bij het kopen van een rollator krijgen mensen niet altijd de juiste informatie over het veilig gebruiken, afstellen en onderhouden van een rollator. En dat is wel nodig, zo blijkt uit de cijfers. Jaarlijks belanden meer dan 2000 55-plussers op de spoedeisende hulp door een val met een rollator. Vooral stoepranden, een hobbelige ondergrond en hellingen kunnen problemen veroorzaken. Een groot deel van de ongelukken met een rollator kan voorkomen worden. 

De bijeenkomst in Huis van de Buurt 't Kruidvat trok zo'n 15 belangstellenden. Er waren uiteraard ouderen met hun rollator aanwezig. Zij wezen erop dat de trottoirs in Diemen niet overal egaal zijn en nog weleens voor problemen kunnen zorgen. ''Ik let altijd goed op waar ik loop. En als ik het trottoir op wil probeer ik stoepranden te vermijden'', aldus een aanwezige man.

De meeste aanwezigen waren naar de bijeenkomst gekomen om hun rollator te laten nakijken en zo nodig goed te laten afstellen. Een vrouw van 91 jaar vertelde dat zij sinds zes jaar gebruik maakt van een rollator. ''Ik ben hier naartoe gekomen omdat ik wil weten of mijn rollator goed is afgesteld. Ik vind het goed dat deze bijeenkomst wordt gehouden. Maar ik woon in Diemen-Noord en hoop dat er ook een dergelijke bijeenkomst in Diemen-Noord wordt gehouden. Ik ben vandaag door mijn dochter gebracht."

Leo van Staveren was donderdag aanwezig om de rollators na te kijken en eventueel kleine reparaties te verrichten. Van Staveren was van 1970 tot 2016 eigenaar van de fietsenzaak in de Arent Krijtsstraat. "Ik woon in Diemen-Noord en vind het leuk om vandaag te helpen. Ik kijk de rollators na. Ik kijk of de rollator goed is afgesteld en op de juiste hoogte staat. Ook kijk ik de kabels na. Daarnaast verricht ik kleine reparaties. Ik heb net banden van een aantal rollators geplakt."

Fietsenmaker Leo van Staveren verrichte reparaties

Van Staveren heeft er plezier in. ''Het is leuk om te doen. Nee, dit werk verleer je nooit."