Een demonstratie van een aanhouding.
Een demonstratie van een aanhouding. Foto: Trudy Kroese

Jong en oud genieten van Veiligheidsdag op Venserkade

DIEMEN De Veiligheidsdag die zaterdag is gehouden op de Venserkade heeft veel bezoekers getrokken.

Onder de belangstellenden waren veel ouders met jonge kinderen. De hulp- en veiligheidsdiensten gaven demonstraties en verstrekten informatie. De politie, brandweer, ambulancedienst, de Dierenambulance Amsterdam, de Reddingsbrigade Amsterdam en de Brandwondenstichting waren aanwezig.

De politie gaf onder meer een demonstratie van een aanhouding. Ook werd er getoond hoe er wordt opgetreden als er een auto te water is geraakt. Er waren diverse activiteiten die speciaal op kinderen waren gericht. Zo mochten kinderen plaatsnemen op een motor van de politie. De kinderen vonden het uiteraard prachtig.
In het Mobiel Media Lab van de politie konden bezoekers meedoen aan een Ondermijningsquiz en een Cybercrimequiz. Leerzaam en leuk.

Kanaal

De brandweer pakte net als tijdens voorgaande edities van de Veiligheidsdag uit met demonstraties. Ook was de brandweer aanwezig met een dompelpomp. Twee brandweermannen van de brandweer Amsterdam-Amstelland legden uit dat de dompelpomp wordt gebruikt als er geblust moet worden op een plek waar geen wateraansluiting is of die ver van open water ligt. Met behulp met de enorm lange en dikke brandslang van de dompelpomp kan water uit bijvoorbeeld een rivier, kanaal of sloot worden gepompt. De auto van de dompelpomp kan vervolgens meer dan een kilometer weg rijden en de autospuiten van de brandweer met water bevoorraden. 

DJ Smokehouse uit Diemen deed de presentatie.