Erik van Muiswinkel.
Erik van Muiswinkel. Foto: Karin van der Meul.

Kunst In Sport (KIS) op 4 juni met Sjaak Swart en Erik van Muiswinkel

DIEMEN In Theater de Omval vindt zondagavond 4 juni de zevende editie plaats van Kunst In Sport (KIS) Diemen. De aanvang is om 20.00 uur.

Het Diemense kunst- en sportgala biedt weer een keur aan artiesten, sporters en kunstenaars. Speciale gast is een van de bekendste inwoners van Diemen. Sjaak Swart is met Johan Cruijff en Piet Keizer de grondlegger van het grote Ajax dat aan het begin van de jaren zeventig driemaal de Europa Cup 1 (tegenwoordig Champions League) won. Hij komt tijdens KIS vertellen over zijn roemrijke carrière.
Cabaretier Erik van Muiswinkel is bekend om zijn grote taalvaardigheid en zijn weergaloze stem-imitaties van sportmensen. Minder bekend is dat hij een groot pleitbezorger is van cricket, na voetbal de meest populaire sport ter wereld. Op het podium van Theater de Omval verzorgt hij een optreden waarin zijn liefde voor de literatuur en de sport samenkomen.
Rik Lina is een kunstenaar die veel schilderijen heeft gemaakt waarop een surrealistische onderwaterwereld een belangrijke rol speelt. De inspiratie voor deze werken deed hij op tijdens zijn vele duikavonturen in het Caribisch gebied. Op zondag 4 juni laat hij de relatie zien tussen zijn kunst en het duiken.
De muzikale omlijsting van het programma wordt verzorgd door Joop Tertaas. De Diemenaar ontdekte pas op latere leeftijd zijn zangtalent. Sindsdien heeft hij laten horen dat hij niet alleen liederen kan zingen in de stijl van zijn grote voorbeeld Frank Sinatra, de Formule 1-liefhebber voelt zich ook thuis in het Nederlandse levenslied en de jazz.

Kunst In Sport wordt ook dit jaar weer afgesloten met het bekendmaken van de Diemense kunstenaars en sporters van het jaar. De kunstprijs gaat naar de maker van één van de ruim dertig inzendingen van de wedstrijd die is georganiseerd door Kunstzin Diemen. De werken waren de afgelopen maanden te zien in DiemerNieuws. In het gemeentehuis is een expositie met de kunstwerken.
Drie teams zijn genomineerd als sportploeg van het jaar: de springploeg Dames junioren van de Diemer Gymnastiek Vereniging, het eerste damesteam van handbalvereniging SV Zeeburg en het team Meisjes A1 van volleybalvereniging Smashing '72. Turner Steijn Laschewski en airtrackspringster Cisca Wams komen in aanmerking voor de titel Diemens sporttalent van het jaar. Deze keer worden er geen prijzen uitgereikt voor de beste sportvrouw en sportman van Diemen.
De presentatie van KIS Diemen is weer in handen van ex-wethouder Steven Dijk. Dankzij sponsor Daarom Diemen is de toegang gratis, maar in verband met de veiligheid kunnen er maar 120 bezoekers in de foyer van Theater de Omval, en vol is vol. Kom dus vroeg.