Op de computer kijken naar vergadering van gemeenteraad.
Op de computer kijken naar vergadering van gemeenteraad. Foto: Trudy Kroese

Vergaderingen gemeenteraad nu ook in beeld te volgen

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn vanaf vandaag ook in beeld te volgen.


DIEMEN De informatieve en besluitvormende vergaderingen van de gemeenteraad zijn live te volgen via de website gemeenteraad.diemen.nl.

Tijdens de informatieve gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 mei was er een proefuitzending van de informatieve raadsvergadering. Er waren aanvankelijk problemen met het geluid, maar die werden nog tijdens de vergadering opgelost.

Alle vergaderingen van de gemeenteraad waren de laatste jaren al via een geluidsverbinding via internet te beluisteren. Deze optie is nu vervallen. De vergaderingen zijn alleen nog via beeld te volgen. Via de website gemeenteraad.diemen.nl zijn de vergaderingen achteraf ook terug te zien.

Belangstellenden kunnen vanaf de besluitvormende gemeenteraadsvergadering die vanavond wordt gehouden dus meekijken. Het idee is dat de vergaderingen nog makkelijker en nog beter zijn te volgen. Op die manier wordt de drempel naar het democratische proces in de gemeente weer iets lager. In de raadzaal is voor de uitzendingen een cameravolgsysteem aangebracht dat de sprekers direct met vermelding van naam en partij in beeld brengt. 

Het is overigens niet voor het eerst dat vergaderingen van de gemeenteraad op beeld zijn te volgen. Tijdens de verschillende lockdowns die tijdens de coronapandemie van kracht waren, werden er geen raadsvergaderingen in het gemeentehuis gehouden. De vergaderingen vonden plaats via Teams. Alle raadsleden waren in vakjes op het scherm van de computer, tablet of telefoon zichtbaar en konden met elkaar discussiƫren. De meeste raadsleden deden dit vanuit huis, enkele wethouders vergaderden vanuit het gemeentehuis.

De raadsleden bleken donderdag geen moeite te hebben om te wennen aan het nieuwe systeem. Als zij het woord hadden gevraagd verschenen zij in beeld. Een bordje geeft de naam en de partij van het raadslid aan. Na het aanvragen van een interruptie moet een raadslid wel even wachten voordat zij of hij het woord neemt. De camera heeft even tijd nodig om over te schakelen naar het raadslid dat het woord heeft gevraagd.







Het cameravolgsysteem in de raadzaal.