Ook bestuurlijke boetes tegen crimineel misbruik woningen

DIEMEN Burgemeester Erik Boog gaat ook bestuurlijke boetes inzetten tegen crimineel misbruik van woningen. 

De gemeente Diemen zet al veel middelen in om misbruik van woningen tegen te gaan. Zo worden met de aanpak Scheerlicht signalen en informatie gedeeld en huisbezoeken afgelegd. Bij geconstateerde misstanden wordt er dan opgetreden. Bij drugsvondsten in Diemen worden woningen tijdelijk gesloten en huurcontracten opgezegd. 

Politie en Openbaar Ministerie treden ook strafrechtelijk op tegen de verdachten. Nu komt daar nog bij dat de gemeente bestuurlijke boetes kan opleggen aan mensen die misbruik maken van woningen of daar onrechtmatig wonen. De inzet van dit nieuwe middel is mogelijk omdat de gemeenteraad eerder een nieuwe Huisvestingsverordening vaststelde. Die kent strengere regels voor het gebruik van woningen. 

Burgemeester Boog is blij dat hij nu de bevoegdheid heeft om nog een instrument in te zetten: ‘’Ik wil op alle mogelijke manieren criminelen dwarszitten. Een van de manieren is om hen ook financieel te raken. Dat kan door hun criminele verdienmodel te stoppen, hun crimineel vermogen af te pakken en nu dus ook door boetes op te leggen.’’

Hennepkwekerij

Afgelopen maand heeft de burgemeester al zo’n bestuurlijke boete opgelegd. Dit gebeurde aan een huurder van een woning in Holland Park die daar niet woonde, maar wel in de diverse kamers een hennepkwekerij exploiteerde. In de landelijke Huisvestingswet is opgenomen hoe hoog de boete is die de gemeente dan mag opleggen. In dit geval was dat € 17.500. 

Burgemeester Boog had graag hogere boetes opgelegd, maar dat kan niet. Boog: ‘'Het Rijk heeft vastgelegd hoe hoog deze boetes mogen zijn. Dat kan een gemeente zelf helaas niet bepalen. Maar alle beetjes helpen. Het gaat om een totaalaanpak, waar het opleggen van bestuurlijke boetes nu ook een onderdeel van is. Ons doel is het tegengaan van criminaliteit en zorgen dat woningen beschikbaar zijn voor mensen die echt een woning nodig hebben.''