Ouderenpartij wil invalideningang aan achterkant gemeentehuis.
Ouderenpartij wil invalideningang aan achterkant gemeentehuis. Foto: Trudy Kroese

Steun voorbereidingskrediet verbouwing gemeentehuis

De gemeenteraad steunt het voorstel van het college van B en W om een voorbereidingskrediet van 175.000 euro beschikbaar te stellen voor de voorbereiding van een verbouwing van het gemeentehuis.


DIEMEN Tijdens een informatieve vergadering van de gemeenteraad spraken alle fracties in de gemeenteraad hun steun uit voor het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet. 

Het voorstel staat als hamerstuk op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 1 juni. Maar uiteraard kunnen fracties het voorstel 'onthameren' en er opnieuw over discussiëren. In de Kadernota van 2023 is vastgelegd dat er budget gereserveerd wordt voor de verbouwing van het gemeentehuis en de vervanging van het meubilair. Het gereserveerde bedrag voor de verbouwing bedraagt 2 miljoen euro en voor de vervanging van het meubilair 1 miljoen euro. De 175.000 euro voor het voorbereidingskrediet maakt deel uit van het totale bedrag.
Het gemeentehuis werd in 2000 opgeleverd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Als gevolg van de stijging van het aantal inwoners van Diemen is ook het aantal ambtenaren toegenomen. Er werken momenteel zo’n tweehonderd mensen in het gemeentehuis, waaronder ambtenaren van DUO +.
Er wordt verwacht dat het inwoneraantal de komende jaren stijgt van 31.000 naar 37.000, waardoor ook nog een groei in de formatie van de totale ambtelijke organisatie van het aantal medewerkers van de gemeente wordt verwacht. De manier van werken van de ambtenaren is de afgelopen jaren veranderd. Veel ambtenaren werken een aantal dagen per week in het gemeentehuis en een aantal dagen per week thuis. De huidige huisvesting en inrichting zijn verouderd en sluiten niet meer aan bij de veranderde huisvestingsbehoefte van de medewerkers.

Het voorbereidingskrediet zal gebruikt worden om onderzoek te verrichten naar de verbouwing van het gemeentehuis. Het college van B en W zal naar verwachting in december de resultaten van het onderzoek aan de gemeenteraad presenteren. De fracties van de VVD en de Onafhankelijke Partij Diemen willen een garantie dat het onderzoek niet meer dan 175.000 euro gaat kosten. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg heeft toegezegd dat als er meer geld voor het onderzoek nodig is hij dat geld aan de gemeenteraad zal vragen. 

Peter Prins van de Ouderenpartij Diemen mist informatie over de noodzaak van een grondige verbouwing van het gemeentehuis dat pas 23 jaar in gebruik is. Wethouder Sikkes-van den Berg gaf aan dat brandveiligheid moet worden verbeterd en dat de manier van werken van de ambtenaren veranderd is. Veel ambtenaren werken deels in het gemeentehuis en deels thuis. Hij vertelde dat er diverse keren per dag wordt gemeten hoeveel medewerkers per kamer in het gemeentehuis aanwezig zijn. 

Peter Prins kwam tevens met de suggestie om in het gemeentehuis gebruik te gaan maken van vacuümtoiletten. Die zorgen voor een besparing van water. Ook wil hij dat er ook aan de achterkant van het gemeentehuis een toegang voor invaliden wordt aangelegd. Wethouder Sikkes-van den Berg gaf aan dat de verbouwing alleen de binnenkant van het gemeentehuis betreft, maar dat hij wil onderzoeken of het mogelijk is een extra ingang voor invaliden aan te leggen. Hiervoor moet dan wel extra geld worden uitgetrokken.


Resultaten van onderzoek worden in december verwacht