Afbeelding
Foto: Eline Raaphorst

Wim Amerongen stopt bij jazzfestival

Cultureel

DIEMEN - De achtste editie van jazzfestival Duke op het Diemerplein wordt op zondag 4 juni gehouden. Initiatiefnemer Wim Amerongen stopt daarna als secretaris van Stichting Jazzfestival Duke op het Diemerplein.

Het festival werd negen jaar geleden opgericht door Wim Amerongen. Het festival is een groot succes en heeft inmiddels een belangrijke plek in het culturele leven van Diemen. Wim Amerongen: β€˜β€™In 2014 was de inrichting van het Diemerplein afgerond. De gemeente riep bewoners op om met culturele initiatieven te komen. Jazzorkest MDM, waarin ik bas speel, kreeg toen het idee een festival te organiseren rond de muziek van Duke Ellington. In 2014 was het veertig jaar geleden dat Ellington overleed. Omdat Duke Ellington wordt beschouwd als een heel belangrijke jazzcomponist was dit een mooie aanleiding voor het organiseren van een festival.’’ 

Het eerste festival was een groot succes. De jaren daarop werd het festival herhaald. Het werd op verzoek van winkeliersvereniging Diemerplein steeds op de eerste zondag van juni gehouden omdat de winkels dan open zijn. Door de coronapandemie was het enkele jaren niet mogelijk iets grootschaligs te organiseren, maar bij de herstart was het direct weer succesvol. De laatste jaren werd het festival gecombineerd met Smakelijk Diemen. 

Als Wim terugblikt zijn de optredens van de Cubaanse pianist Ramon Valle met zijn trio, de All Ellingtonband van Eric Boeren en de spetterende afsluiting van jeugd bigband Junior Jazz Experience hoogtepunten. Duke op het Diemerplein start dit jaar om 14.40 uur met het trio van Leo Herzogen zangeres Inda Duran. Dan volgt de hoofdact met de virtuoze, swingende band Total Response, waar voor deze gelegenheid trompettist Rob van de Wouw meespeelt omdat Hans Dulfer wegens medische redenen tijdelijk niet mag spelen. Daarna treedt zangeres Francien van Tuinen op met haar kwartet en de jeugd bigband Junior Jazz Experience sluit spetterend af.