Marian Everhardt en Sylvia Kastijn.
Marian Everhardt en Sylvia Kastijn. Foto: Maaike Luijten Fotografie

Gratis maandverband en tampons in openbare gebouwen

DIEMEN Op verschillende plekken in Diemen zijn gratis menstruatieproducten te krijgen. Dit zijn ‘menstruatieproducten uitgiftepunten’ (MUP’s). 

De producten zijn bestemd voor meisjes en vrouwen die (soms) thuis geen geld hebben voor maandverband of tampons. Hierdoor kunnen zij niet meedoen op bijvoorbeeld school of werk. Om deze zogenoemde menstruatiearmoede te bestrijden, werkt de gemeente Diemen samen met het Armoedefonds en diverse Diemense organisaties. Op dit moment zijn er al veertien MUP's in Diemen.
De MUP's zijn geplaatst in openbare gebouwen. Vaak is dit is een kastje met maandverband en tampons. Zo is er een kastje te vinden in het openbare toilet bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis. Ook zijn er onder andere MUP's in basisscholen, de Brede HOED, De Omval, de Voedselbank Diemen en de gebouwen van Welzijn Diemen. Organisaties die dat willen, kunnen zich bij het Armoedefonds aanmelden om ook een MUP te worden.

Een van de locaties waar gratis menstruatieproducten worden aangeboden, is buurthuis de Beukenhorst van Welzijn Diemen. Wethouder Everhardt van Armoedebestrijding en Bestaanszekerheid bracht er onlangs een bezoek. "Uit onderzoek is bekend dat bij 1 op de 10 vrouwen en meisjes er sprake is van menstruatiearmoede. Wij willen voorkomen dat meisjes en vrouwen die geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen niet naar school of werk kunnen gaan. Doordat wij als gemeente geld beschikbaar stellen aan het Armoedefonds, kan het fonds er samen met de organisaties die meedoen voor zorgen dat er op de verschillende uitgiftepunten in de gemeente genoeg producten zijn. Een heel mooi initiatief en ik ben blij dat zo veel organisaties in Diemen hieraan al meewerken”, aldus wethouder Everhardt.
Sylvia Kastein, opbouwwerker bij Buurthuis de Beukenhorst van Welzijn Diemen: "We zijn erg enthousiast over het initiatief en het buurthuis blijkt heel geschikt als locatie om de producten beschikbaar te stellen. Er wordt al behoorlijk gebruik van gemaakt. Daarnaast hebben we er ook een educatief doel aan gekoppeld. We merken dat er nog steeds een taboe op het onderwerp menstruatie rust. Er mag meer aandacht voor zijn. Doordat we de producten hier zichtbaar hebben liggen, kunnen we gemakkelijker het gesprek erover aangaan, bijvoorbeeld tijdens de huiswerkbegeleiding die we hier bieden.”
Het beschikbaar stellen van gratis menstruatieproducten is een van de maatregelen uit de Steunimpuls, opgesteld om Diemenaren met geldproblemen te steunen. Hiermee wordt ook de unaniem gesteunde motie uitgevoerd van de gemeenteraad om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen in gemeentelijke gebouwen.
Meer informatie over de MUP's en de locaties waar deze te vinden zijn, staat op diemen.nl.