Yes-R treedt op tijdens Vrijheidsmaaltijd.
Yes-R treedt op tijdens Vrijheidsmaaltijd. Foto: Trudy Kroese

Bezoekers genieten van vijfde editie van Vrijheidsmaaltijd

Op het Van Markenplantsoen is vrijdagavond de Vrijheidsmaaltijd gehouden.

DIEMEN Het was alsof het zo moest zijn. Het had vrijdag de hele dag geregend, maar ‘s avonds begon het zonnetje heerlijk te schijnen, precies op tijd voor de start van de Vrijheidsmaaltijd. De slogan van dit jaar was: ‘Wij vieren op 5 mei de vrijheid met een maaltijd’.

5 mei was dit jaar officieel geen vrije dag, maar toch was het drukker dan vorig jaar. De Vrijheidsmaaltijd werd toen overdag gehouden. “Dat de maaltijd nu ‘s avonds georganiseerd wordt komt veel mensen klaarblijkelijk toch beter uit”, gaf Wim Advokaat, raadslid voor Ons Diemen, aan. 

Toost op de vrijheid

Burgemeester Boog was samen met zijn vrouw Wahida aanwezig. Aan het begin van de avond hield de burgemeester een toespraak waarbij ook de Oekraïense gasten werden verwelkomd. Na een gezamenlijke toost op de vrijheid was het tijd voor livemuziek van rapper Yes-R. Ook zanger Joop Tertaas en Brassband Request traden op tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Martin Williams was host. De aanwezige gasten konden kiezen uit heerlijke gerechten, klaargemaakt door een groep enthousiaste vrijwilligers. Onder hen bevond zich ook Safi van Vluchtelingenwerk Diemen. Ze woont al bijna drie jaar in Diemen en heeft voor de tweede keer meegeholpen aan de Vrijheidsmaaltijd. Ze gaf aan het heel belangrijk te vinden om iets terug te doen voor het land waar zij zich veilig voelt.

In de tent bevonden zich ook Jopie en Jan. Ze zijn bij alle vijf de edities van de Vrijheidsmaaltijd aanwezig geweest en genieten altijd enorm van de gezellige sfeer. Jan (96) gaf lachend aan dat hij waarschijnlijk de oudste aanwezige gast in de tent was.

Vrijwilligers

Tijdens de Vrijheidsmaaltijd traden er diverse artiesten op

Linda Scherpenzeel van Daarom Diemen organiseerde de Vrijheidsmaaltijd namens de burgemeester. Linda: ''Ik ben erg dankbaar voor de inzet van alle vrijwilligers die ontzettend hard hebben gewerkt om alles op te zetten. Het staat nu helemaal perfect klaar voor alle gasten, maar daar gaat een berg werk aan vooraf. De vrijwilligers hebben keihard gewerkt en daar zijn wij echt ontzettend blij mee.” 

En het harde werk van alle vrijwilligers bleef ook niet onopgemerkt onder de aanwezige gasten. Ferry was voor de vierde keer aanwezig bij de Vrijheidsmaaltijd. “De vrijwilligers hebben alles zo ontzettend goed georganiseerd, wat mij betreft houden we deze maaltijd volgende week gewoon weer.”

Safi heeft het naar haar zin.