Busbaan

Vervolg van voorpagina.

De buurtbewoners zijn bang dat in werkelijkheid toch veel harder op de busbaan zal worden gereden en dat betekent naast meer gevaar ook meer lawaai.

Het plan van de gemeente voorziet in een goede en veilige verbinding via de open te stellen busbaan en in een betere verdeling van het verkeer binnen de wijk. De gemeente kijkt nu hoe de planning van de geplande werkzaamheden om de busbaan open te stellen en de omgeving ervan op te knappen er exact uit komt te zien. De verwachting is dat de werkzaamheden in het najaar kunnen starten. Op 8 juli 2021 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan Verkeersstructuur Diemen Zuid vast. Dat was een juridische voorwaarde om verder te kunnen met het aanpassen van de verkeersstructuur in Diemen-Zuid. Tegen dat bestemmingsplan was in augustus 2021 beroep aangetekend door actiegroep Verkeer(D) door Diemen Zuid. De Raad van State heeft daar nu een definitieve uitspraak over gedaan.


Holocaust-monument

In het ontwerp voor de herinrichting van het Van Gemertplantsoen is alvast een mooie plek bestemd voor het monument. In goed overleg wordt nu verder gewerkt aan de uitwerking van het initiatief. ''Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling: een gedenkteken in Diemen om de Joodse burgers van Diemen die gedeporteerd en vermoord zijn op een waardige manier te herdenken'', aldus Sara de Vries, voorzitter van de Stichting Holocaustmonument Diemen. De Stichting Holocaustmonument Diemen werkt samen met de gemeente Diemen de plannen voor het monument verder uit. Zij benaderen een kunstenaar om het monument te maken. Ook willen zij graag dat zo veel mogelijk inwoners van Diemen zich bij het gedenkteken betrokken kunnen voelen. Bijvoorbeeld door ondernemers te betrekken en in overleg met de scholen kinderen te betrekken via een educatief programma. "Wij zijn blij met het initiatief van de Stichting Holocaustmonument Diemen voor een gedenkteken in Diemen'', aldus wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. "We willen als gemeente de stichting graag ondersteunen om het monument mogelijk te maken. We kijken ernaar uit hoe het plan verder vorm krijgt.''