De opening van de tentoonstelling.
De opening van de tentoonstelling. Foto: GERRIT ALINK

Tentoonstelling 'Oudroze' staat tot 19 mei voor gemeentehuis

DIEMEN De tentoonstelling 'Oudroze' staat tot vrijdag 19 mei voor het gemeentehuis in Diemen. 

De tentoonstelling bevat foto's en verhalen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden komen. De persoonlijke, intieme, inspirerende en soms schokkende verhalen van diverse roze ouderen worden door fotograaf Ernst Coppejans prachtig in beeld gebracht. De tentoonstelling is vrijdagmiddag geopend. Het was een feestelijke bijeenkomst in bijzijn van wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg en mevrouw Twie Tjoa, die een van de geportretteerden is. Vervolgens werd er een vrijdagmiddagborrel georganiseerd door stichting Pink Diemen in Grand Café Blauw van de Omval voor een gezellige nazit.
''In Diemen mag iedereen zichzelf zijn. Met deze tentoonstelling zetten we dat kracht bij. De generatie die op de foto's staat en hun verhalen deelt, heeft de homo-emancipatie in gang gezet. Dankzij hen heeft de huidige LHBTI+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is. Sterker nog: een vrijheid die actief moet worden onderhouden. Daarom staat deze tentoonstelling nu in Diemen'', aldus wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. De gemeente Diemen is al een aantal jaar een trotse regenbooggemeente en draagt dat graag uit. Dat is geen loze kreet: het betekent dat Diemen actief beleid ontwikkelt en samenwerkt met Diemense partners die zich inzetten voor de LHBTI+ gemeenschap. Zoals het hijsen van de regenboogvlag op belangrijke dagen voor de LHBTI+ gemeenschap.
Op woensdag 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT), organiseert de gemeente samen met Pink Diemen een talkshow. Deze vindt plaats in de foyer van Theater de Omval. De inloop is vanaf 16.00 uur en het zal ongeveer 45 minuten duren. Iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.