De poster van Kunst van het Woord.
De poster van Kunst van het Woord. Foto: Kunst van het Woord

De Kunst van het Woord op 11 mei in De Omval

Cultureel

DIEMEN - De vierde editie van De Kunst van het Woord wordt op 11 mei in de foyer van Theater de Omval gehouden. De aanvang is om 19.30 uur.

De Kunst van het Woord is een literaire avond die opnieuw wordt georganiseerd door Ruthline Margarita. Zij woonde in het verleden in Diemen. Het programma van de Kunst van het Woord is aantrekkelijk en divers. De gasten zijn Adriaan van Dis, Steven Dijk, Harry Moinat, Francisca Burgos, Fleksick en Damaro Popken. 

Francisca Burgos (Aruba, 1964) is schrijver van songteksten en gedichten. Daarnaast is zij zangeres, coach, dansinstructeur, projectcoördinator en bestuurslid van de stichting Afrogrooves. Zij groeide op in Nederland en heeft Arubaans-Surinaamse roots. In 2020 ontdekte zij het plezier van gedichten schrijven. In 2022 droeg zij op een boekenbal voor het eerst voor uit eigen werk. Vanuit een gedreven rechtvaardigheidsgevoel schrijft ze over onder andere milieubewustzijn en heritage. Momenteel werkt zij aan een theaterstuk. 

Fleksick is geboren en getogen in Amsterdam. Zij is al 3,5 jaar bezig met schrijven en optreden. Zij emancipeert naar gelijkenissen tussen verschillende culturen die laten zien dat alles anders kan. Zij wandelt door straten vol vragen, analyseert onderwerpen en verandert daarmee woorden tot zinnen die subliem klinken. 

Harry Moinat beschrijft zijn leven: “Na school komen in de volgende volgorde automonteur, rijinstructeur, antislipinstructeur, fotograaf van het stadsarchief en daarna de afgelopen jaren koopman op het Waterlooplein. Ik was altijd al gek op boeken en had een boekenstal op de markt. Ik heb altijd veel geschreven. Toen er kleinkinderen kwamen heb ik verhaaltjes geschreven. Mijn dochter gaf les op school en las ze voor. Het commentaar van de kinderen verwerkte ik er dan in. Nu ben ik bezig met een thriller die zich afspeelt op het Waterlooplein.”
Demaro Popken: “Mijn eerste en enige publiekelijke voordracht was op 5 november 2022 in het Bijlmer Parktheater tijdens de Museumnacht. Maar vaak draag ik voor in privésetting, bij een boekenclub waar ik aan deelneem of bij vrienden. Ik haal mijn inspiratie uit mijn dagelijks leven. Die komt voort uit boeken lezen, surfen op social media, nieuwe informatie opzoeken, films/series kijken, muziek of interessante gesprekken die mij op ideeën brengen. Ik ben begin 2021 opnieuw begonnen met schrijven en begon het serieuzer te nemen in 2022.”

Steven Dijk is in 1952 in Coevorden geboren. Tijdens zijn middelbareschooltijd werd hij vijfde bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade, waarna hij Nederland mocht vertegenwoordigen bij de internationale wiskundewedstrijd in Tsjechoslowakije. In 1971 ging hij in Amsterdam studeren en na exact 17 jaar was hij doctorandus in de economie. In 1974 werd hij politiek actief bij de PvdA in Diemen als afdelingsvoorzitter en vervolgens in 1978 als raadslid en in 1986 als wethouder. Van 1994 tot 2002 was hij weer raadslid voor de PvdA en van 2002 tot 2004 wethouder voor Leefbaar Diemen. Vanaf 2004 is hij actief voor gemeentelijke rekenkamers. Hij voetbalde bij sv Diemen en na zijn vertrek als wethouder ging hij tennissen bij TVDZ. Hij liep graag ongetraind lange afstanden, zoals in 1993 de Amsterdam Marathon. Dit leidde tot ernstige knieklachten en het einde van actief sporten. Steven Dijk begon in 2003 te schilderen en is nu voorzitter van Kunstzin Diemen. Hij schreef in het verleden columns voor de Diemer Courant en voetbalverslagen voor sv Diemen. Deze bundelde hij in het boekje ‘Voetbal en andere hobby’s’. Hij schrijft liedjes waarvan er eentje ooit de Top 100 haalde. Een roman schrijven was lang een wens. Met ‘Guus ter Horst, een opmerkelijke voetballer’ is hem dat gelukt.

Adriaan van Dis heeft een veelzijdig oeuvre, waarvoor hij vele prijzen won, zoals de Constantijn Huygensprijs, de Trouw Publieksprijs en de Libris Literatuurprijs. Hij groeide op in een Indische familie, wat een belangrijk thema vormt in zijn werk. Als schrijver debuteerde Adriaan van Dis in 1983 met de roman ‘Nathan Sid’. Het succes van dit boek werd elf jaar later overtroffen door de bestseller ‘Indische duinen’. Samen met ‘Familieziek’ en ‘Ik kom terug’ (2014) vormen deze autobiografische romans de zogenaamde Indië boeken. Reizen is het thema in ‘Een barbaar in China’ en ‘De wandelaar’. Daarnaast schreef hij romans over een hoofdpersoon die zich niet wil conformeren, ‘Zilver’ en ‘Dubbelliefde’, romans met een brede sociale thematiek, ‘Palmwijn’, ‘De wandelaar’ en ‘Tikkop’ en essays, toneel en poëzie. Enkele van zijn romans werden vertaald. 

De Kunst van het Woord wordt gesponsord door Theater de Omval, Daarom Diemen, Bruna Diemen, OBA Diemen en Bonfleur Diemen. Stevie Tune (techniek) en Josualoversart (fotografie).