Afbeelding
Foto: HKD

Een brug te ver (1)

Aan het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw werden veel plannen gemaakt om de doorgaande weg vanuit Amsterdam naar het Gooi te verbeteren. Dit alles ging ten koste van de leefbaarheid in Diemen, waar deze rijweg gemakshalve dwars doorheen liep.
Om de nieuwe Rijksweg-1 te realiseren moest de bebouwing aan de Hartveldseweg aan de kant van de Weespertrekvaart (toen nog Keulsche Vaart genaamd) eraan geloven. Eerst vielen ondanks veel protesten het geliefde en inmiddels historische Café Vervetjes met het aansluitende woon-winkelblok ten prooi aan de slopershamer. Later volgde de afbraak van de bebouwing langs de Weespertrekvaart van de Muiderstraatweg.
Als onderdeel van het hele project werd de verouderde en te smalle Diemerbrug die de Ouderkerkerlaan rechtstreeks verbond met de Ouddiemerlaan, vervangen door een bredere brug.
Uit praktische overwegingen werd de nieuwe Diemerbrug naast de oude brug gebouwd. De nieuwe brug kwam nu in het verlengde van de Burgemeester Bickerstraat te liggen en lag dus niet meer in lijn met de Ouddiemerlaan. De doorgaande weg langs de hervormde kerk naar de Weesperstraat moest daarna worden verplaatst naar de andere zijde van de kerk.